Hladovina do penzije

Ministri se smjenjuju, a "nestranački" sekretari vedre i oblače

Objavljeno: 13.03.2019. u 20:11 Autor: S. Ka.

Najpoželjnija pozicija je, svakako, sekretar ministarstva, koji na nivou Federacije, kako se može vidjeti iz konkursa koji je raspisala Agencija za državnu službu FBiH, imaju plaću čak 2.150 maraka, bez stresa i bojazni da mogu ostati bez posla nakon dolaska neke nove garniture vlasti

Polovinom 2018. godine ukinut je moratorij na zapošljavanje u federalnim organima. Znakovito da je takva odluka donesena samo tri mjeseca prije Općih izbora i pri kraju mandata aktuelne Vlade FBiH. Time je otvoren prostor za "zakonito" zbrinjavanje što više podobnih, stranačkih ljudi, savjetnika i šefova kabineta koji bi, inače, zajedno sa "svojim" ministrima trebali napustiti ministarstva jer su njihovi ugovori vezani za mandat imenovih funkcionera.

Međutim, praksa pokazuje da je mali broj onih koji zaista ostanu bez sigurnog posla i angažmana nakon što su jednom "ušli" u neko ministarstvo, te da put od savjetnika do državnog službenika uopće nije "posut trnjem", bez obzira o kojem nivou vlasti se radi.

Najpoželjnija pozicija je, svakako, sekretar ministarstva, koji na nivou Federacije, kako se može vidjeti iz konkursa koji je raspisala Agencija za državnu službu FBiH, imaju plaću čak 2.150 maraka, bez stresa i bojazni da mogu ostati bez posla nakon dolaska neke nove garniture vlasti. Praktično, radi se o osobama koje vuku konce u ministarstvima, dok ministri dolaze i odlaze.

Izmjene Zakona o državnoj službi koje je usvojio Parlament FBiH, a kojim je bilo predviđeno da rukovodeći državni službenici, među kojima i sekretari, ne budu državni službenici nego da ih imenuje i razrješava ministar, van snage je stavio Ustavni sud FBiH nakon apelacije potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. Njegovo, a i obrazloženje Evropske komisije koja je tada reagovala, bilo je da se navedenim izmjenama i dopunama Zakona "politizira javna uprava" i "značajno proširuje popis političkih imenovanja", ali nekoliko primjera pokazuje da ove tvrdnje "ne drže vodu", jer se na ove pozicije svakako dovode stranački ljudi.

Navest ćemo neke od najsvježijih primjera. U Ministarstvu okoliša i turizma SBB-ova ministrica Edita Đapo na mjesto sekretara zaposlila je Sabinu Šahman-Salihbegović, sestru Bilsene Šahman, bivše zastupnice SBB-a u Federalnom parlamentu, a sada u Skupštini Kantona Sarajevo. Pored toga, još jedan ministar iz stranke Fahrudina Radončića, Vesko Drljača, priprema teren za osiguranje stalnog posla svojoj sadašnjoj šefici kabineta Saidi Kastrat. Barem tako tvrde upućeni. Ministarstvo rada i socijalne politike raspisalo je konkurs za sekretara a, kako smo saznali, Kastrat je jedna od kandidata.

Još jedna šefica kabineta, na državnom nivou, postala je sekretar ministarstva, ali nakon internog premještaja. Radi se o Nini Mišković, saradnici ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac. Kako je objavio Žurnal, Mišković je prvo u augustu prošle godine otišla na mjesto šefice Odsjeka za prava izbjeglica, a onda, nakon samo 49 dana rada kao državna službenica, prijavila se na interni oglas za sekretara u Ministarstvu. Ovaj posao dobila je uprkos tome što je Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH propisano da kandidat mora završiti probni rad od 12 mjeseci na mjestu državnog službenika te biti pozitivno ocijenjen za napredovanje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije