open-navfaktor-logo
search
Tražio odgodu
Osuđen za zločine u Prijedoru: Sretko Pavić se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne
Sretko Pavić, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, nije stupio na izdržavanje kazne od 11 godina zatvora koja mu je izrečena u julu 2020., potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
07.12.2020. u 14:38
get url
text

Pavić, koji je, prema odluci Suda, do 30. novembra bio obavezan da pristupi izdržavanju kazne, podnio je molbu za odgađanje izvršenja kazne koja je odložila izvršenje do pravosnažne odluke Suda BiH, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

- Budući da je molba osuđenog Sretka Pavića pravosnažno odbijena, ponovno je u toku zakonom predviđena procedura za njegovo upućivanje na izdržavanje kazne - kazali su u Sudu BiH.

Ranije su iz Državnog suda za BIRN BiH rekli da Paviću do upućivanja na izdržavanje kazne na snazi ostaju mjere zabrane.

Pavića je Apelaciono vijeće Suda BiH 16. jula 2020. osudilo na 11 godina zatvora i proglasilo krivim, kao nekadašnjeg pripadnika Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići. Apelaciono vijeće je zaključilo da je Pavić sa P.S., koji je preminuo, u julu 1992. usmrtio pet civila koji su dan ranije bili dovedeni u objekat pored punkta u Rizvanovićima.

Suđenje Paviću je bilo obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu zbog "manjkavog obrazloženja progona" kojom je bio proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 13 godina zatvora.

U proteklih godinu dana dvojica osuđenih za zločine počinjene u Prijedoru nisu se javili na izdržavanje kazne, zbog čega su za njima raspisane potjernice.

Sud BiH je krajem 2019. dao nalog da se za Darkom Mrđom, osuđenim na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, raspiše potjernica nakon što se nije javio na izdržavanje kazne, a po toj potjernici su ga početkom aprila 2020. uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i predali u nadležnost Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Foča, u skladu s naredbom Suda.

Državni sud je poslije toga izdao nalog da se raspiše međunarodna potjernica i za Mićom Jurišićem, koji je u novembru 2019. pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Prijedora, nakon zaprimljene informacije da osuđeni nije stupio na izdržavanje kazne zatvora.

Apelaciono vijeće je u oktobru odredilo pritvor, koji će trajati do upućivanja na izdržavanje kazne Bori Milojici nakon što mu je izrečena pravosnažna presuda kojom je osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti u Prijedoru, a proglašen je krivim za višestruka ubistva počinjena u ljeto 1992. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.