open-navfaktor-logo
search
Dobio još tri mjeseca
Osuđeni ratni zločinac po povratku u zatvor s dopusta prijetio čuvarima ubistvom
Dragoja Zmijanjac (1951), koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, sporazumno je priznao krivnju, nakon čega je u Sudu biH osuđen na tri mjeseca zatvora.
24.11.2022. u 15:30
get url
text

Proglašen je krivim za produženo krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

- Optuženi je priznao krivnju da je, kao osuđeno lice na izdržavanju kazne zatvora za ratne zločine ubistva počinjene na području Prijedora, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH u Istočnoj Ilidži, u dva navrata upućivao prijetnje zavodskom službeniku prilikom obavljanja službene radnje - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Zmijanjac je nakon povratka sa vanzavodskih pogodnosti, prilikom kontrole i pregleda na ulasku u objekat, u alkoholisanom stanju, zaposlenicima zavoda prijetio
smrću, ističući da već izdržava kaznu zbog ubistva, da bi te prijetnje i njihovu ozbiljnost ponovio i naknadno tokom ispitivanja.  

- Nakon razmatranja sporazuma, on je i prihvaćen od Suda te je optuženom izrečena navedena kazna - navode iz Tužilaštva.

Sud BiH osudio je ranije Dragoju Zmijanjca na šest godina zatvora za zločin protiv civila na području Prijedora.

VEZANI TEKST - Ratni zločinac iz Prijedora pijan prijetio smrću zatvorskim čuvarima: Već sam osuđen zbog ubistva

On je proglašen krivim da je u julu 1992. ubio civila bošnjačke nacionalnosti Halila Dedića. U postupku nije utvrđeno da je Zmijanjac bio pripadnik neke vojne ili policijske formacije. Zmijanjac je optužen za zločin protiv čovječnosti, ali ga je Vijeće proglasilo krivim za zločin protiv civilnog stanovništva jer je zaključilo da Tužilaštvo nije dokazalo da su njegove radnje povezane sa širokim i sistematičnim napadom.

On je obučen u maskirnu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u julu 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom. Nakon čega je optuženi lično pucao iz vatrenog oružja, nakon čega je ostao ležati mrtav na ulici.

Nedugo nakon toga, Zmijanjac je uputio prijetnje članovima porodice ubijenog, koji su poslije bili dio zatvorenika u koncetracionim logorima u Prijedoru, preživjeli su teške torture i zlostavljanja, nakon čega su protjerani sa područja Prijedora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.