open-navfaktor-logo
search
Zbog pečata
Osumnjičen načelnik Fikret Abdić: Završen pretres zgrade Općine Velika Kladuša, saslušani svjedoci, izuzeti predmeti
Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona završili su pretres prostorija Općine Velika Kladuša, saslušali svjedoke, te izuzeli određene predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjoj istrazi koja se vodi protiv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića.
28.02.2023. u 15:10
get url
text
Policija u Općini Velika Kladuša

VEZANI TEKST - Policija pretresa zgradu Općine Velika Kladuša

Prema nepotvrđenim informacijama, među izuzetim predmetima je i pečat Općinskog vijeća Velike Kladuše.

Radi se o istrazi na osnovu krivične prijave koju su protiv Fikreta Abdića podnijeli vijećnici koji čine novu većinu u Općinskom vijeću, a zbog, između ostalog, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te oduzimanja ili uništenja službenog pečata.

Kako smo objavili u petak, krivična prijava je podnesena zbog opstrukcija rada Općinskog vijeća gdje se novoimenovanoj predsjedavajućoj Općinskog vijeća Biseniji Mušedinović ne dozvoljava da preuzme dužnost niti joj je omogućeno raspolaganje pečatom kojeg je, prema tvrdnjama vijećnika, načelnik Općine "uzeo" donijevši novi pravilnik suprotno zakonu. Da pravilnik nije u skladu sa zakonom, potvrdilo je i mišljenje Ministarstva pravde FBiH.

- Po nalogu Općinskog suda u Velikoj Kladuši, a pod nadzorom Tužilaštva USK, pripadnici MUP-a USK su izvršili pretres službenih prostorija Općine Velika Kladuša, kao i saslušanje svjedoka, a radi prikupljanja dokaza u istrazi koja se vodi protiv osumnjičenog inicijala F. A. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je, postupajući protivno svojim službenim ovlaštenjima, donio interni akt kojim je na sebe kao općinskog načelnika preuzeo sve ingerencije u pogledu izrade, upotrebe, čuvanja i uništenja pečata Općinskog vijeća, a Općinsko vijeće je posebno predstavničko tijelo građana. Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku. Istraga se u ovom predmetu nastavlja - kazala nam je Tehirza Jakupović, sekretarka Tužilaštva USK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.