open-navfaktor-logo
search
Ubijene 53 osobe
Osumnjičeni za naredbu napada u Reyhanliju Memet Gezer izručen iz SAD-a u Tursku
Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je da je Memet Gezer, za kojeg se smatra da je izdao nalog za napad u Reyhanliju iz 2013., izručen Turskoj iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je bio u pritvoru.
30.06.2022. u 09:54
get url
text

U saopćenju Ministarstva navodi se da je Memet Gezer bio pritvoren u SAD-u zbog trgovine drogom. Izručen je Turskoj nakon što je Yusuf Nazik, koji je isplanirao napad na Reyhanli, u iskazu otkrio kako je naredbu za ovaj napad dobio upravo od Gezera.

Interpolov odjel Europola, koji je obaviješten da se Gezer nalazi u SAD-u, u saradnji s američkim vlastima dogovorio je njegovu deportaciju.

Gezera, koji je u Tursku doveden u pratnji američkih dužnosnika, sa aerodroma u Istanbulu odvele su ekipe policijske uprave u Ankari iz Odjela za borbu protiv terorizma (TEM).

Rođen 9. maja 1967. u turskoj Antakyi, Gezer je bio na međunarodnoj crvenoj potjernici zbog "trgovine i opskrbe drogom", a na nacionalnom nivou zbog 17 zločina, među kojima "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji" i "uništavanje jedinstva države i cjelovitosti zemlje".

U četvrti Reyhanli, u Hatayu, život su izgubile 53 osobe, uništeno je 912 stanova, 891 radno mjesto i 148 vozila u dvije odvojene eksplozije 2013. godine, pored zgrade općine i ispred zgrade pošte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.