navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Okusi ljeta

Osvježavajući desert: Limun-pita prema receptu sa kraljevskih dvora

Valja kazati kako je ovaj desert, koji se može pripremati tokom cijele godine, omiljen i na kraljevskim dvorima, naročito britanskom, a članovi ove monarhije najrađe ga jedu pripremljenog sa limunima dopremljenim iz Amalfija, prelijepog grada koji se nalazi na italijanskoj obali

Objavljeno: 25.06.2019. u 17:26
get url
text

Limun-pita omiljeni je ljetni desert mnogih. Svojataju je Francuzi, ali i Britanci, ali nije poznato ko ju je prvi pripremio. Valja kazati kako je ovaj desert, koji se može pripremati tokom cijele godine, omiljen i na kraljevskim dvorima, naročito britanskom, a članovi ove monarhije najrađe ga jedu pripremljenog sa limunima dopremljenim iz Amalfija, prelijepog grada koji se nalazi na italijanskoj obali.

U moru recepata za limun-pitu izabrali smo jedan, a potječe od slastičara koji je nekada radio na britanskom kraljevskom dvoru.

Za tijesto je potrebno: 150 g brašna, 75 g hladnog maslaca, prstohvat soli.

Krema: 2 jaja, 20 g šećera, pola kašičice tečnog sladila, sok od 1 limuna, 1 kašičica limunove korice, 200 g kiselog vrhnja, 1 neprskani limun.

Postupak pripreme:

Brašno, narezani maslac, so i kašiku vode žustro umijesite u prhko tijesto. Oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i odložite u frižider na pola sata.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Tijesto razvaljajte u krug. Kalup za pitu veličine 24 centimetra premažite maslacem, stavite tijesto, a višak odrežite.

Na tijesto stavite papir za pečenje, opteretite grahom i pecite u rerni oko 15 minuta.

Priprema kreme: pjenasto izmiksajte jaja, šećer, sladilo, limunov sok i koricu. Kiselo vrhnje izmiješajte da postane kremasto, pa dodajte smjesu od jaja i limuna.

Kolač izvadite iz rerne, skinite grah i papir.

Temperaturu rerne smanjite na 170 stepeni. Premažite kremom tijesto, pa pecite još oko pola sata.

Limun operite vrućom vodom, obrišite, narežite na tanke kriške i nakon 15 minuta pečenja poslažite po kremi.