open-navfaktor-logo
search
Nakon presude Mudželetu
Otac poginule djevojke: Volio bih da sam i ja umro tamo i pridružio se mojoj Jeleni
Ja sam svjestan i da bude osuđen na 1.000 godina da moje dijete neće vratiti. Za sve ovo vrijeme sam dolazio jer sam se borio za pravdu. Želio sam pravdu za moje dijete, kazao je Opričić
22.11.2018. u 15:25
get url
text

Nakon što je Kerimu Mudželetu danas izrečena zatvorska kazna u trajanju od sedam godina, a zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Jelena Opričić te je teško povrijeđen njen prijatelj, ocu nastradale djevojke koji je prisustvaovao izricanju presude pozlilo je u sudnici.

Iako je plakao dok je sudija Igor Todorović čitao za šta je sve kriv Mudželet, Dragan Opričić nije mogao izdržati do kraja pa se u jednom trenutku samo srozao na pod. U sudnici je u tom momentu nastao pravi metež. Sudski policajci Dragana su brzo podigli sa poda te su otvorili sve prozore u sudnici i dali mu vode. Ubrzo je smogao snage da izdrži i obrazloženje presude.

Nehat, a ne umišljaj

Tokom obrazloženja izrečene sankcije sudija Igor Todorović pojasnio je da je sudsko vijeće utvrdilo da je Mudželet iz nehata prouzrokovao smrt jedne osobe, a ne sa umišljajem, što mu je Tužilaštvo KS stavljalo na teret. Tako je Mudželetu kazna smanjena za jednu godinu u odnosu na onu koja mu je izrečena 2016. godine.

Mudželetu je izrečena i mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od tri godine nakon izdržane kazne. Sudija je kazao i kako će se osuđenom u izrečenu sankciju uračunati i sve vrijeme koje je proveo u pritvoru, skoro tri godine. 

Nakon što je okončano izricanje presude, otac nastradale djevojke je ostao u sudnici, a Hitna pomoć je ubrzo stigla u prostorije Kantonalnog suda u Sarajevu te mu je nakratko ukazana pomoć. Ipak, želio je i da izrečenu presudu prokomentira za Faktor.

{$galerijaFotografija}

-Ja sam svjestan i da bude osuđen na 1,000 godina da moje dijete neće vratiti. Za sve ovo vrijeme sam dolazio jer sam se borio za pravdu. Želio sam pravdu za moje dijete i nije mi bilo teško svaki put putovati 1.800 kilometara. Rekao sam i na završnoj riječi: "Osudite ga jer sada je mrtva moja kćerka, a sutra će biti vaša djeca." Takvih više ne treba da bude na ulici. On je za 19 mjeseci, koliko je posjedovao vozačku dozvolu, počinio 17 prekršaja. Za sve vrijeme koliko smo dolazili na suđenje nisam vidio kajanje kod njegove porodice - rekao nam je Opričić kroz suze.

On je nadalje ispričao kako je sve što su on i njegova supruga gradili uništeno za jednu sekundu. Kako je ispričao, i kuću su prodali da bi Jelenu, koja je bila odličan student, doveli do doktorata.

Nije dočekala prvu plaću

- Imala je posao i došla je u Sarajevo da radi, da prevodi konferenciju. Nazvala me je i rekla mi da će za četiri dana dobiti oko 800 eura, onoliko koliko njena majka zaradi za mjesec. Eto, nije dočekala prvu plaću. Moj život se sveo na to da idem na njen grob, ujutro i navečer. To nije život, to je mučenje. Volio bih da sam umro tamo i pridružio se mojoj Jeleni - rekao je Opričić kroz suze.

Današnjem izricanju presude prisustvovao je i Jelenin zaručnik Plamen Veselinov, kao i Jelenina prijateljica. Veselinov je istakao da misli da u postupanju Mudželeta nije bilo nehata.

- Kada voziš duplo većom brzinom od dozvoljene, to ne može da bude nehat, to je umišljaj jer ti imaš oružje u svojim rukama, mašinu koja teži više tona i znaš da ako voziš preko 100 kilometara na sat, da možeš da ubiješ nekoga. To je umišljaj jer znaš da možeš da ubiješ nekoga i to radiš jer se trkaš i bahato se ponašaš. On će izaći iz pritvora, a Jelena se neće vratiti, nju više nikada nećemo vidjeti - kazao je vidno potresen Veselinov.

Presuda Kerim Mudželet 22.11.2018.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.