Otimaju li biznis Hercegovcima: Slovenci na Međugorju zarađuju milione

Objavljeno: 27.12.16 u 15:27 Autor: A. P.

Međugorje je proteklih godina postala izuzetno popularna turistička destinacija koju godišnje posjeti više od milion turista. 

Crkva u Međugorju
Crkva u Međugorju

Na turizmu zarađuju domaći hotelijeri i turističke agencije, ali su i pojedine turističke agencije iz Slovenije pronašle način kako zaraditi na vjerskom turizmu u Hercegovini. One u BiH dovode turiste katoličke vjeroispovijesti iz Južne Koreje i Indije, a posjetu našoj zemlji prodaju u aranžmanu koji uključuje i posjete ostalim balkanskim zemljama.

Potvrdio je ovo za Faktor predsjednik Udruženja za turizam pri Privrednoj komori FBiH Stjepan Primorac, koji je također vlasnik hotela u Čitluku.

- Slovenci su pronašli način kako Međugorje učiniti interesantnim turistima iz udaljenih zemalja, i oni turiste iz Južne Koreje i Indije prvo dovedu na dan u Sarajevo, a nakon toga idu u Međugorje. Rijetko koja bh. turistička agencija na taj naćin uspijeva privući turiste u BiH – pojašnjava Primorac.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, našu zemlju je tokom 2015. posjetilo 29.973 turista iz Južne Koreje, kao i 940 turista iz Indije. Taj broj se ove godine povećao, pa je tako u prvih devet mjeseci BiH posjetilo 33.828 turista iz Južne Koreje, kao i 1.621 turista iz Indije.

Ovaj broj će u budućnosti rasti jer BiH i dalje ostaje nepoznanica u ovim zemljama. Ono što svakako najviše interesira nadležne organe u BiH jeste da se u državnu kasu uredno slijevaju prihodi od različitih taksi, a što je u Međugorju u proteklom periodu bilo teško ostvariva misija.

Faktor je već ranije pisao da baš sa dolaskom inspekcija mnogi hoteli započnu renoviranje, ili vrše dodatne radove, pa inspekcije i ne mogu izvršiti punu kontrolu niti provjere.

Boravišna taksa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu iznosi 1,60 KM po danu boravka stranog turiste. Istovremeno, gosti u Međugorju u prosjeku ostanu oko 3 dana iako manji broj turista i ne prenoći jer dolaze iz gradova koji se nalazi u Hrvatskoj u blizini granice sa BiH. Po računici da je oko 1,35 miliona turista u Međugorju godišnje neprijavljeno, možemo zaključiti da samo po osnovu neplaćene boravišne takse budžet biva oštećen za 6,5 miliona KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su nam kazali da “intezivno rade na iniciranju izmjena i dopuna federalnih propisa koji su usko vezani za uvođenje discipline i reda u ovoj oblasti“.