open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Otklanjanje blokada: Džaferović, Komšić i Dodik u petak o Budžetu institucija BiH
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će u petak razmatrati Nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu, saznaje Faktor. Vanredna sjednica na kojoj će biti razmatrano to pitanje je zakazana za 14.00 sati.
24.06.2020. u 14:18
get url
text
Predsjedništvo BiH

Vijeće ministara BiH je, podsjetit ćemo, 18. juna usvojilo Nacrt budžeta kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH. Taj prijedlog je "zakasnio" nešto više od dvije sedmice, s obzirom da je Predsjedništvo BiH dalo rok Vijeću ministara BiH da ga dovrši i dostavi do 31. maja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) je kašnjenje pravdao pristizanjem novih zahtjeva budžetskih korisnika u posljednjem trenutku.

Usvajanje ovogodišnjeg budžeta u fokusu je javnosti naročito zbog predstojećih Lokalnih izbora, s obzirom na to da su tim budžetom planirana sredstva za njihovu pripremu i organizaciju. Uzimajući u obzir činjenicu da Vijeće ministara BiH nije na vrijeme pripremilo Nacrt budžeta i uputilo ga u dalju proceduru, Centralna izborna komisija (CIK) BiH je donijela odluku o odgađanju Lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar.

Da kašnjenje sa utvrđivanjem Nacrta bužeta ima političku pozadinu, potvrdili su čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su najavljivali da neće biti osiguran novac za pripremu i organizaciju Lokalnih izbora sve dok se ne izmijeni ranija odluka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o smjeni i imenovanju novih članova CIK-a.

Ukoliko Predsjedništvo BiH prihvati Nacrt budžeta, on će biti upućen u proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.