open-navfaktor-logo
search
Usudite se...
Otkrili tajnu poruku u padobranu NASA-inog rovera koji je sletio na Mars
Ljubitelji zvijezda i međuplanetarnog istraživanja otkrili su tajnu poruku skrivenu na padobranu koji je pomogao NASA-inom roveru da sleti na Mars.
01.03.2021. u 12:28
get url
text
Padobran na Roveru

Aktivni na društvenim mrežama, posumnjali su da padobran možda nosi tajnu poruku kad su primijetili da je crveno-bijeli uzorak padobrana asimetričan. Pomnim posmatranjem shvatili su da se uzorak može odnositi na ASCII kod, oblik elektroničke komunikacije koji koristi kodove za predstavljanje teksta.

Ubrzo su utvrdili da crvene oznake predstavljaju 1, a bijele 0. Kada se ovo pretvori u ASCII kôd, uzorak izgovara riječi: "Usudite se na moćne stvari".

Iako je teorija zasigurno imala skeptike, ispada da je kod 100 posto tačna, i namjerna, piše Unilad.

Prošle je sedmice NASA-in komentator u streamu uživo primijetio da "ponekad ostavljamo poruke u svom radu da ih drugi mogu pronaći. Stoga vas sve pozivamo da se iskušate i pokažete svoj rad", prenosi The Guardian.

Kako su korisnici Reddita i Twittera počeli raditi, fraza do koje su došli zapravo je redovno geslo koje je koristio NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, koji je također bio zadužen za upravljanje misijom Mars Rover.

Izraz dolazi iz govora Theodorea Roosevelta iz 1899. godine, u kojem je rekao: 'Daleko je bolje usuditi se učiniti silne stvari, osvojiti slavne trijumfe, čak i ako su obojeni neuspjehom, nego se svrstati u red onih koji niti uživaju puno niti mnogo trpe, jer žive u sivom sumraku koji ne poznaje ni pobjedu ni poraz!.

Ranije ove sedmice je Adam Steltnzer, glavni inženjer za ustrajnost, potvrdio tajnu poruku.

- Čini se da je internet provalio kod za otprilike 6 sati! Ma internet, postoji li nešto što ne možeš učiniti? - napisao je u tvitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.