open-navfaktor-logo
search
Skandal u Njemačkoj
Otkrivena laboratorija u kojoj vrše testove na životinjama, objavljeni šokantni snimci
Aktivisti za zaštitu životinja su slučaj prijavili policiji, koja provodi istragu
15.10.2019. u 09:46
get url
text
Životinje se u njemačkoj laboratoriji drže u katastrofalnim uvjetima
Životinje se u njemačkoj laboratoriji drže u katastrofalnim uvjetima

Majmuni su vezani metalnim remenima, dok mačke i psi umiru u krvi na snimcima za koje aktivisti za prava životinja tvrde da su snimljeni u njemačkoj laboratoriji za toksikologiju.

Njemačka organizacija za zaštitu životinja Soko Tierschutz, zajedno s kompanijom Cruelty Free International, kažu da se navodna zloupotreba dogodila u laboratoriji za farmakologiju i toksikologiju LPT-a u Mienenbuttelu, na periferiji Hamburga.

Na fotografijama se prikazuju makake (vrsta majmuna) vezane metalnim pregradama u redovima, dok očajnički pokušavaju pobjeći.

Prikriveni aktivista dobio je posao u istraživačkoj ustanovi od decembra 2018. do marta 2019. godine i kaže da je svjedočio testiranju na psima, majmunima, mačkama i zečevima, koja se provode za potrebe kompanija iz cijelog svijeta. Aktivista tvrdi da se životinje drže u užasnim uvjetima.

{$galerijaFotografija}

Psi su navodno imali cijevi umetnute u grlo, kroz koje su im davali kapsule, a nesretne životinje su nakon provedenih eksperimenata bile u bolovima, te su nerijetko i krvarile.

- Životinje su još uvijek mahale repovima kada su ih vodili da ih ubijaju, a psi su bili očajni za ljudskim kontaktom. Majmuni su trpjeli najgori tretman. Makake su vrsta malih, relativno laganih primata, koji se često koriste za eksperimente na životinjama na LPT-u. Drže ih se u skučenim uvjetima. Mnoge su životinje razvile kompulzivne sklonosti i vide se kako kruže u krugovima – kazao je Friedrich Mullen iz Soko Tierschutza.

Mačkama daju 13 injekcija dnevno, a injekcije im daju neobučeni radnici, zbog čega životinje trpe bolove, piše Daily Mail.

Aktivisti za zaštitu životinja su slučaj prijavili policiji koja vodi istragu. Oni također tvrde da zakoni u Njemačkoj, koji štite životinje, nisu dovoljno strogi i pozivaju na pooštravanje zakona.

LPT je laboratorija koja provodi ispitivanja toksičnosti za farmaceutske, industrijske i agrohemijske kompanije iz cijelog svijeta, kako bi ispunili zahtjeve vlada i regulatornih tijela.

19699890-7571893-image-a-48_1571068129828.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.