open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Otkriveni novi detalji masakra u Zagrebu, ubica najavio krvavi pohod
Masakr na zagrebačkoj Kajzerici preživio je samo dvomjesečni sin kojeg je Nađ imao sa svojom žrtvom
03.08.2019. u 11:28
get url
text
Igor Nađ

Još uvijek nije poznat motiv krvavog pohoda 36-godišnjeg Igora Nađa, koji je u četvrtak navečer počinio najstrašniji zločin u Hrvatskoj u posljednje dvije decenije.

Masakr na zagrebačkoj Kajzerici preživio je samo dvomjesečni sin kojeg je Nađ imao sa svojom žrtvom, djevojkom s kojom je bio u vezi nekoliko godina, Majom Tojagić (35). Ono što je izvjesno jest da je Nađ u večernjim satima posegnuo za vatrenim oružjem koje je ilegalno posjedovao, te u prostoru kućice u Cimmermanovoj, u kojoj je Nađ zajedno sa porodicom Tojagić živio, pobio šestero ljudi, među kojima i desetogodišnjeg dječaka, Majinog sina iz ranije vanbračne veze, ali i Maju Tojagić te njenu čitavu porodicu. Osim Maje i njenog djeteta, ubio je Majinog oca Dragomira Tojagića (61), Majinu majku Filjku Tojagić (63), Majinu mlađu sestru Josipu (29) te njenog momka Davora Paušaka (29).

Prema nekim verzijama događaja, povod je, piše Jutarnji list, navodno bila Nađova ljubomora, odnosno patološka želja za kontrolom nad svojom godinu dana mlađom djevojkom, ali pravi motiv možda se nikada ne otkrije. Nekoliko Nađovih poznanika koje je Jutarnji list kontaktirao kažu da su ga poznavali pod nadimkom Rus. Prema izvorima Slobodne Dalmacije, Nađ je jučer u jednom lokalu na Vrbiku prijatelju najavio krvavi pir riječima: „Ovo je posljednji put da me vidiš”.

Jutarnji saznaje kako je Nađ bio sklon ekscesima te se prije tri godine iz čistog mira fizički obračunao s jednim mladićem. Isti list je kontaktirao niz osoba koji su poznavali žrtve i ubicu. Kažu da su Maja i Igor ljubavnu vezu započeli prije oko tri godine, a prije samo dva mjeseca rodio im se i sin. Živjeli su zajedno u malenoj kući na Kajzerici, gdje se on doselio, a tamo je i prijavio svoju taksi firmu Juri žuri j.d.o.o. s kojom je kao taksist radio za Uber.

Njegovi poznanici u jednom kafiću u širem centru Zagreba jučer su u nevjerici komentirali slučaj.

- Znao je doći ovdje, uvijek je bio korektan i platio bi piće svima na šanku, ali nikada nije mnogo govorio o sebi. Kada smo vidjeli da je to on, ostali smo šokirani. Nismo znali ni da vozi taksi, a kamo li da je sposoban učiniti ovakvo nešto. Jedino bi znao govoriti o svojoj prijašnjoj vezi. Govorio je da je to bila dobra djevojka. Znali su se posvađati, ali za sve je okršaje uvijek krivio sebe - kažu Igorovi znanci.

Igor Nađ porijeklom je iz Petrovaca kod Vukovara odakle je prognan tokom rata. Sa porodicom je došao u Zagreb te su jedno vrijeme boravili u Hotelu Internacional, a polazio je i obližnju osnovnu školu u zagrebačkom naselju Vrbik. Njegov bratić B., koji se vratio u Vukovar nakon rata, kaže nam kako ga je neugodna vijest zatekla na ljetovanju.

- Nismo se u posljednje vrijeme baš družili, zadnji put vidio sam ga prije oko pola godine. Ne mogu vjerovati šta je učinio. Cijeli dan čitam vijesti i ne mogu doći k sebi - rekao je Igorov rođak.

Postoji razlog zašto je pomahnitali Igor, nakon što je izrešetao šestero ljudi, svojom bijelom Škodom Octavijom krenuo prema Brezovici. Tu mu, naime, živi majka Marija koja se udala za lokalnog muškarca i s njime dobila novo dijete. Kraj suludog i krvavog Igorovog pohoda dogodio se samo nekoliko stotina metara od njene kuće.

- Nemojte, molim vas. Strašno je to. Pišite šta god hoćete, ionako se prava istina nikada neće saznati, a ja nemam snage ni za što - rekla je ucviljena žena otirući suze, dok je ubojičin polubrat plakao u dvorištu ispred kuće.

Igor je u bijegu od policije ostavio auto pored umjetnog jezera, a potom u trku nastavio prema domu, preskočio ogradu i pucao si u sljepoočnicu.

Ilija Paušak, otac ubijenog Davora, rekao je kako je te večeri njegov sin, koji je inače radio u Croatia busu, s djevojkom Josipom bio u Arena centru gdje su kupili zadnje stvari jer su u subotu trebali ići na vjenčanje Davorovom prijatelju kojem je Davor bio vjenčani kum.

- Oko 20.30 sati je dovezao Josipu kući. On je nekad kad bi ostali dokasno znao i prespavati kod nje i njenih, ali bi se javio. Zvao sam na mobitel, ali se nije javljao, a kasnije je i supruga zvala, ali je bio signal isključenog mobitela. To je moglo biti oko dva sata - kaže Ilija Paušak, shrvani otac ubijenog Davora.

Maja i Igor su donedavno živjeli zajedno, ali se ona nedavno s tek rođenim sinom vratila roditeljima. Šta je bio razlog, nije poznato. Davorov otac kaže kako njegov sin nije puno znao o Igoru, te da, koliko je njemu poznato, nije bilo nikakvih nasilnih ispada ili svađa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.