open-navfaktor-logo
search
Trumpove pristalice
Otkriveno ko je čovjek koji je predvodio upad u američki Kapitol
Identificirani su neki od članova nasilne protrampovske rulje koja je u srijedu napala američki Kapitol, privremeno zaustavivši ovjeru pobjede novog predsjednika SAD-a Joea Bidena.
07.01.2021. u 11:04
get url
text
Jake Angeli

Tetovirani Trumpov pristalica koji je nosio rogove, krzneni šešir i boju za lice, te zauzimao senatske klupe nekoliko trenutaka nakon što je potpredsjednik Mike Pence kritizirao Donalda Trumpa, identificiran je kao sljedbenik desničarske teorije zavjere QAnona iz Arizone, koji se predstavlja kao pjevač i glumac.

Jake Angeli (32), poznat i kao QAnon Shaman, postao je stalni gost na nedavnim desničarskim skupovima.

U međuvremenu, pobunjenik koji je drsko stavio noge na sto predsjedavajuće Zastupničkog doma Nancy Pelosi u njenom uredu, identificiran je kao 60-godišnjak iz Arkansasa koji tvrdi da će se kandidirati za guvernera Arkansasa 2022. godine i za sebe kaže da je bijeli nacionalist.

Richard "Bigo" Barnett hvalio se ispred Kapitola nakon opsade da je "napisao gadnu poruku, stavio noge na njen (Nancy Pelosi, op. a.) sto i češao se po međunožju". Fotografija iz ureda Nancy Pelosi pokazala je još jednu prijeteću bilješku na njezinom stolu s natpisom "nećemo odustati".

Još jedan pljačkaš koji se nasmiješio fotografiji dok je odlazio sa ukradenom govornicom identificiran je kao Adam Johnson - diplomirani psiholog iz Bradentona na Floridi.

Fotografije na njegovim sada izbrisanim računima na društvenim mrežama prikazuju ga kako pozira pored natpisa "Zatvoreno za sve obilaske" unutar zgrade.

Deseci drugih Trumpovih pristalica uključenih u nasilnu opsadu koja je rezultirala smrću četvero ljudi još nisu identificirani.

Angeli je predvodio grupu demonstranata koji su provalili u Kapitol i suočili se s policijom DC-a koja je očajnički pokušavala zaštititi ustanovu. Zatim se uputio u senatsku odaju, gdje je viđen kako galami i pozira.


U međuvremenu, u uredu Nancy Pelosi je 60-godišnji Barnett pozirao zavaljen u stolici predsjedavajuće Doma, prije nego što se kasnije vratio gomili pristalica vani i bacio kovertu koju je ukrao.

Barnett je kasnije rekao novinaru New York Timesa Matthewu Rosenbergu da je "upao" u ured Pelosi dok je pokazivao personaliziranu kovertu koja je bila adresirana Billyju Longu i na kojoj je bio potpis Nancy Pelosi.

- Nisam je ukrao – tvrdio je Barnett.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.