open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Otkud talibanima novac za ratovanje?
Iako su pojedini zvaničnici i analitičari iznenađeni brzim napredovanjem talibana u Afganistanu, to se može objasniti milijardama dolara koje dobijaju sa različitih strana.
15.08.2021. u 12:49
get url
text

Obavještajne službe navode da nije moguće tačno utvrditi sumu novca koju talibani imaju, ali da su procjene da godišnje dobiju ili sakupe između 300 miliona i 1,6 milijardi dolara.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, većinu novca talibani dobiju od proizvodnje i prodaje opijuma, iznuda i kidnapiranja, prenosi Tanjug.

Obaveštajne službe, kako navodi Glas Amerike (VoA), procjenjuju da samo od prodaje droge talibani zarade 460 miliona dolara.

Prirodni resursi i donacije

Novac dolazi i iz prirodnih resursa u područjima koje talibani drže pod kontrolom, pa su prošle godine od rudarstva prikupili 464 miliona dolara.

Talibanski lideri dobijaju novac i od donatora, nevladinih organizacija i bogataša, navodi UN.

Američki zvaničnici tvrde da talibani godinama dobijaju novac, oružje i obuku iz Rusije, a pojedini analitičari kažu da novac stiže i iz Pakistana i Irana.

Bez obzira na količinu sakupljenog novca, pitanje je da li bi ga talibani imali dovoljno da pod kontrolom drže cijeli Afganistan.

Prema podacima Svjetske banke iz 2018. godine, afganistanska vlada potrošila je 11 milijardi dolara, od čega je 80 posto novca stiglo kao strana pomoć.

Osnovni cilj im je da vladaju

Specijalni predstavnik SAD-a za Afganistan Zalmay Khalilzad rekao je da SAD i dalje ima određenu prednost nad talibanima zbog novca koji dolazi kao strana pomoć.

Međutim, analitičar Bill Roggio iz nevladine Fondacije za odbranu demokratije iz Washingtona sumnja u to i kaže da talibani ne mare za stranu pomoć, već im je osnovni cilj da vladaju, piše Al Jazeera.

 I drugi eksperti upozoravaju da ako talibani na silu preuzmu Afganistan neće imati problema s novcem.

- Kao i ostale militantne grupe, i oni će dobiti pristup centralnoj banci, vladinim računima i prihodima od poreza - kaže Matthew Lvitt iz Instituta za Bliski istok i dodaje da bi u tom slučaju "preživjeli gubitak strane pomoći".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.