Otmica iz voza u Štrpcima: Zločin pokušali prikriti

Objavljeno: 13.10.17 u 13:45

Zločin nad civilima otetim iz voza u Štrpcima (općina Rudo) pokušavao se prikriti, tvrdnje su Državnog tužilaštva na suđenju Luki Dragičeviću i ostalima pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Ove tvrdnje iznio je tužilac Džermin Pašić ulažući niz materijalnih dokaza, među kojima su bili dokumenti, depeše, naredbe i informacije o događaju u Štrpcima, izdate od Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rudo, glavne komande Vojske Republike Srpske (VRS), komande Drinskog korpusa, kao i Lake pješadijske brigade VRS-a, na čijem je čelu bio prvooptuženi Dragičević.

- U depeši komande Drinskog korpusa, kojom komanda obavještava Upravu za obavještajne poslove VRS-a, pominju se optuženi kao učesnici otmice. Sami sebi su davali imena raznih paravojnih formacija, poput “Osvetnici“ i “Garavi sokak“, a sve kako bi se zločini prikrili - kazao je Pašić.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Pašić je, između ostalog, uložio i dokumente iz SJB-a Rudo, kojima potvrđuje da je obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova u Bijeljini i Trebinju o tome kako su jedinice iz Višegrada učestvovale u događaju u Štrpcima.

Među dvadesetak materijalnih dokaza, u sudski spis uloženi su i zapisnici o ekshumaciji tijela pronađenih na raznim lokacijama nakon otmice i likvidacije civila otetih iz voza.

Suđenje se nastavlja 27. oktobra.