open-navfaktor-logo
search
Festivali
Otvoren 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend
Ove se godine, kao partner festivala, pridružio i Mastercard, koji će za posjetioce zajedno s NLB Bankom organizirati nagradnu igru za posjetioce koji svoju ulaznicu plate kartično
18.10.2018. u 14:11
get url
text

Press konferencijom u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) danas, u četvrtak 18.10., zvanično je otvoren još jedan međunarodni Sarajevo Wine Weekend, četrnaesti po redu.

Festival će i ove godine okupiti 60 vinarija iz regiona i Evrope, a vinskim izlagačima će se pridružiti i restorani i proizvođači delikatesne hrane koja u pravilu prati vina.

-Tehnički, ovo je 16. festival, a 14. centralna, oktobarska manifestacija. U protekle dvije godine smo organizirali još dva izdanja vinskog festivala, po jedan ljetni i proljetni - rekao je danas Amir Beširević iz Finih Vina, kompanije koja je organizator festivala, i naglasio: "Mislim da ništa ne govori bolje i glasnije o uspjehu festivala od činjenice da smo ta dva satelitska festivala organizirali na izričit zahtjev publike i vinara. Organizacijski tim je, slobodno to mogu reći, bio pod pritiskom da između dva festivala organizuje – još jedan vinski festival."

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, je kazala da se ova banka odavno pridružila festivalu s kojim partnerski surađuje. Naglasila je da, osim vinske industrije, ovaj festival promoviše bosanskohercegovačku kulturu, turizam, ali i gastro ponudu BiH i zbog toga će NLB Banka uvijek rado podržavati ovakva i ostala dešavanja koja imaju pozitivan uticaj na opće dobro društvene zajednice.
 
Ove se godine, kao partner festivala, pridružio i Mastercard, koji će za posjetioce zajedno s NLB Bankom organizirati nagradnu igru za posjetioce koji svoju ulaznicu plate kartično.
 
Brand menadžer za Audi BiH, Dino Bratović, se osvrnuo na dugogodišnju saradnju između kompanija Audi BiH i Porsche Sarajevo d.d. i festivala.

-Četiri godine kasnije, daleko smo mi od samo suradnje: vežu nas i partnerske i prijateljske veze. Ne bez razloga, osjećamo se kao domaćini festivala - rekao je Bratović.

Radovan Vukoje, najnagrađivaniji bh. vinar, je naglasio važnost festivala u promociji vina i vinogradarstva Bosne i Hercegovine. Od početka vinarija Vukoje izlaže svoja vina na ovom festivalu i smatra ga važnim događajem za proizvođače vina na ovom tržištu. Festival će se održati u petak i subotu, 19. i 20. oktobra, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, prostoru u kojem je već treću godinu zaredom. Pored festivala i izlagača u festivalskom prostoru, u cijelom gradu i na različitim lokacijama će se se, kao i ranijih godina, organizirati vinska dešavanja, koja počinju već danas. Najra Krvavac iz organizacijskog tima je kazala da je tim ponosan na činjenicu da je festival iz godine u godinu ima sadržajniji program.

-Osnovni cilj festivala je ponuditi publici dva podjednako važna segmenta: neposredan uvid u vrhunska vina i novitete na vinarskoj sceni, ali i edukaciju o dubokom tkivu koje povezuje odličnu hranu sa podjednako odličnim vinima. Ova događanja su prilika da se pokaže istinska hedonistička raskoš tog spoja - rekla je Krvavac. 

Noviteti na ovogodišnjem Sarajevo Wine Weekendu su mogućnost kartičnog plaćanja vouchera, a voucher je, za razliku od ranijih godina, vinska čaša koju publika zadržava. Također, publika festivalu će imati priliku prisustvovati premijerama vinskih etiketa. Radi se o "en primeur" metodi, u kojoj će poštovaoci plemenite vinarske vještine ekskluzivno isprobati vinage vina, u ovom slučaju neka stara i 11 godina, koja su još uvijek u bačvama i prvi se put predstavljaju na tržištu, u iznimno malim količinama.

Satnica festivala je od 16 do 22 sata, a 14. Sarajevo Wine Weekend će i ove godine biti zatvoren velikim NLB Sarajevo Wine Weekend after partyjem u Coloseum Clubu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.