Otvoren Auto Show Week: Pored najnovijeg mercedesa šta su nama hibridi i električni automobili

Objavljeno: 11.10.17 u 15:39 Autor: J. B.

U Bingo City Centru danas je otvoren autosajam na kojem će se predstaviti 18 automobilskih brendova sa više od 80 izloženih primjeraka vozila. Sajamski događaj koji nosi naziv Auto Show Week bit će otvoren do nedjelje, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Sajam je svečano otvorio premijer tuzlanskog kantona Bego Gutić, a potom je predstavljen najnoviji Mercedes S klase.

Prilika za mlade

- Ovo nije obični sajam automobila, želimo da ovo bude šansa da naši mladi ljudi dođu u prve redove kada je u pitanju autoindustrija. Zbog toga nam je fokus na električnim i hibridnim vozilima, jer mi bar imamo iskustva u tome kako se koristi i prizvodi električna energija. Imat ćemo predstavnike Reanulta, Elektroprivrede BiH koji će predstavljati nove tehnologije - kaže direktor Auto Showa Zlatko Berbić.

Prvog dana Auto Showa planirana je promocija luksuznih vozila, takozvane business klase. Drugi dan je posvećen promociji novih tehnologija u automobilskoj industriji, promocija električnih i hibridnih vozila, a dan kasnije bit će organizirane i prezentacije za studente.

Na sajmu u Tuzli, između ostalog, predstavljen je Hyundai Ioniq, hibridni model koji predstavlja novinu na našem tržištu.

Šta se nudi

- Radi se o kombinaciji benzina i struje, sa bezniskim motorom od 105, odnosno električnim od 43 konjske snage. Ima automatski mjenjač i početna cijena mu je 49.000 KM. Radi se o tehnologiji koja se sve više traži, jer u ovoj kombinaciji benzina i struje automobil troši samo 3,4 litre benzina na 100 kilometara - kaže Ermin Ganjgo iz Auto centra Ganjgo koji se nalazi u Doboj Jugu.

On dodaje da je na Zapadu ovaj automobil veoma tražen, ali da kod nas još nema značaj udio u tržištu.

U Tuzli je danas predstavljen i Renault Zoe, prvi potpuno elektrificiran model Renaulta u BiH, koji će zainteresirani moći provozati za vrijeme trajanja sajma.

- Renault još nije krenuo sa komercijalizacijom električnih vozila, jer mi nemamo adekvatnu infrastrukturu. Od nama bližih zemalja to je urađeno u Hrvatskoj. Inače, Renault Zoe je najprodavanije električno vozilo u Evropi i jedno takvo je elektrificirano u BiH. Za sada imamo punionice u Guma M centrima u Mostaru i Sarajevu, a jedna se instalira i u Tuzli - kaže Jelena Babić, voditeljica prodaje u firmi Guma M.

Da bi korištenje električnih vozila zaživjelo u BiH potrebno je napraviti punionice širom zemlje, ali i napraviti porezne olakšice ili subvencije za potencijalne kupce.

- Domet s jedim punjenjem je sada oko 300 kilometara, tako da nam punionice trebaju na otprilike svakih 200 kilometara. Razvoj električnih vozila bio je skup, zato evropske zemlje nude poticaje za kupovinu. Kada se uzme u obzir poticaj, onda električna vozila koštaju, otprilike, kao i vozila na benzin i dizel. Imajmo na umu da je potrošnja električnog vozila dvije marke po kilometru, a tome nito jedna druga tehnologija ne može parirati -a kaže Jelena Babić.

U petak će na Auto Showu biti održane prezentacije privrednih vozila, dok je subota rezervirana za porodični dan, kada će biti omogućene i testne vožnje posebno za žene. U nedjelju je na programu tuning show, u sklopu kojega su predviđene razne animacije, testne vožnje...