open-navfaktor-logo
search
Mostar
Otvoren dvodnevni Festival stripa
Na Festivalu učestvuju strip autori iz cijelog svijeta
20.10.2018. u 13:24
get url
text

U Mostaru je danas svečano otvoren najveći festival stripa u BiH, javlja Anadolu Agency.

U prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače popularni likovi poput Alana Forda, Zagora, Dylana Doga, kroz berzu stripa, izložbu radova gostujućih crtača i maketara ponovno su oživjeli među brojnim ljubiteljima stripa.

Predsjednik Udruženja "MoStrip" iz Mostara Dubravko Šimić, koji treću godinu za redom organizira Festival stripa u gradu na Neretvi, ističe da je ova manifestacija nastala iz velike potrebe za zdravim humorom, a svojim postojanjem i sve većim interesom opravdala postojanje.

- Ovogodišnje izdanje festivala donosi 13 specijalnih gostiju iz šest zemalja od kojih je njih devet po prvi put na ovome festivalu koji će trajati dva dana i pokazati uistinu bogat program. Imamo izložbu maketara, gostujućih autora, dječjih radova s naših radionica i bogatu berzu stripa s našim štandovima, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane - kaže Šimić.

{$galerijaFotografija}

Ove godine, kako ističe, gosti su stigli iz Italije, Španije, Sjeverne Irske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Tako je ovogodišnji festival u gradu na Neretvi u svoje učešće upisao poznata imena gostiju, a to su Claudio Castellini, Aleksa Gajić, Dražen Kovačević, Enis Čišić, Filip Andronik, William Simpson, Leonid Pilipović, Luka Cakić, Borislav Maljenović, Milorad Vicanović Maza, Pasquale Frisenda, Paulo Bisi i Renato Vladimir Renky.

- Svi ovi autori rade za američke, italijanske i francuske izdavače i pokazat će bogatu ponudu - kaže Šimić.

Prije tri godine, kako kaže, ovaj festival je pokazao da je strip ono što treba Mostaru i BiH, te vjeruje da će festival rasti i postati tradicija grada na Neretvi.

Strip crtač iz Sarajeva Enis Čišić, koji u glavnom gradu BiH i predaje crtanje, ističe da od prve godine sudjeluje na festivalu u Mostaru koji je po njegovim riječima jedan od najozbiljnijih festivala u regiji.

- Svoje iskustvo dijelimo mladima i inspirišemo ih da se bave stripom - kaže Čišić vidno zadovoljan organizacijom festivala i brojem posjetitelja.

Posebno ga raduje da se provodi program radionica za djecu i mlade te da su svojim djelovanjem uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa.

Ove godine na festivalu će, kao što je bilo i za prethodne dvije, svi specijalni gosti uraditi plakate s motivom grada Mostara, čime će još jednom staviti Mostar i BiH na mapu strip događanja u svijetu.

Festival stripa
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.