Otvoren konkurs za umjetnike: Tuzla će svake godine imati veliki kulturni događaj

Objavljeno: 15.06.17 u 19:53 Autor: J. Bojić

Tuzla će počevši od 2017. svake godine imati jedan veliki likovni događaj. Posljedica je to dogovora organizatora Bijenala umjetnosti minijature i Internacionalnog bijenalnog festivala portreta (INTERBIFEP), likovnih manifestacija koje se održavaju svake dvije godine.

- Dogovorili smo se sa direktorom Međunarodne galerije portreta Dženanom Jusufovićem i INTERBIFEP je pomjeren za narednu godinu, a mi ćemo ove godine imati naše 9. Bijenale umjetosti minijature (BUM) BiH. Mislim da je to dobitak i za grad Tuzli i Kanton, jer ćemo svake godine imati jedan značajan događaj - kaže Edis Bajić, direktor BUM-a.

Danas je otvoren i konkurs za slanje radova umjetnika koji žele učestvovati na BUM-u. Ovogodišnje Bijanale bit će otvoreno 20. oktobra i trajat će mjesec dana.

- Kategorije su slikarstvo, crtež, grafika te skulpture i instalacija. Maksimalna veličina rada je 100 centimetara kvadratnih ili 100 centimetara kubnih za skulpturu i instalaciju. U sve četiri kategorije mogu učestvovati umjetnici iz BiH, dok umjetnici bh. porijekla iz inostranstva ne mogu slati skulpture i instalacije - rekla je umjetnička rukovoditeljica BKC-a Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović.

Jedna od novina u ovogodišnjem pravilniku za prijavu umjetnika je i to da radove treba slati neopremljene, dakle, bez okvira bilo koje vrste. Također, iz inostranstva ne mogu pristizati skulpture i instalacije, zbog skupe i komplicirane procedure prilikom vraćanja radova, koji moraju proći proces carinjenja.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je producent i organizator BUM-a. Stručni žiri će izabrati po jedno najbolje djelo u svakoj od četiri kategorije, dodijeliti specijalnu nagradu "Aleksandar Aco Adamović", koju mogu dobiti i umjetnici izvan BiH te izabrati i, naravno, odabrati djelo koje će ponijeti Grand prix Bijenala.