Manastir Žitomislići

Otvoren muzej sa jednom od najvećih zbirka ikona u BiH

Objavljeno: 07.04.2019. u 14:58

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kaže da je današnja svečanost od višestrukog značaja jer se danas slavi praznik Blagovijesti, koji je manastirska slava

Muzej s bogatom zbirkom ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH danas je svečano otvoren u kompleksu manastira Žitomislić kod Mostara, čime je, nakon 27 godina, vraćena bogata riznica u ovu svetinju, koja danas slavi praznik Blagovijesti, kada je i manastirska slava, javlja Anadolu Agency.

Da se radi o veoma značajnom događaju, svojim dolaskom su posvjedočili brojni gosti i visoki uzvanici iz vjerskog, kulturnog i javnog života, među kojima su bili mostarski muftija Salem ef. Dedović i fra Iko Skoko, ispred Hercegovačke franjevačke provincije.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kaže da je današnja svečanost od višestrukog značaja jer se danas slavi praznik Blagovijesti, koji je manastirska slava te je svečanu liturgiju služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije prije otvaranja muzeja, u kojem je izložena vrijedna manastirska riznica, koju su 1992. godine spasile monahinje tog manastira.

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije