- Osjećaj je prelijep. Obilježavamo najvažniji dan – Dan Grada Tuzla. Tog 2. oktobra 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u pokorenoj Evropi. Ove godine smo se odlučili da obilježavanje traje dva dana. Danas otvaramo spomen-park 15. maj u znak sjećanja na branioce Tuzle i BiH koji su odbranili sve tradicionalne vrijednosti - rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

FOTO: Fena

O značaju 2. oktobra 1943, ali i 15. maja 1992. godine govorio je i Meša Bajrić, koji je bio na čelu tuzlanskog MUP-a u vrijeme agresije na BiH.

- U trenutku kada obilježavamo 80. godišnjicu oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu, 31. godišnjicu formiranja Drugog korpusa Armije RBiH, sa zadovoljstvom ističem da smo i 15. maja 1992. godine bili skupa, na braniku tradicionalnih bosanskih vrijednosti. Nije fraza, usitinu, da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili u stroju odbrane teritorijalno suvereniteta i integriteta. Danas kada otvaramo ovaj spomenik prilika je da još jednom podsjetimo na jedinstvo naroda, policije i vlasti u Tuzli u najtežim trenucima - kazao je Meša Bajrić.

FOTO: Fena

Večeras na Trgu slobode u 19.30 sati održat će se koncert "Tuzli, s ljubavlju".