open-navfaktor-logo
search
Sve više učesnika
Otvoren Teknofest, najveći turski festival zrakoplovstva i tehnologije
Na aerodromu Ataturk u Istanbulu u petak je upriličena svečanost zvaničnog otvorenja Teknofesta, najvećeg turskog festivala zrakoplovstva i tehnologije.
28.04.2023. u 18:33
get url
text
Turska - Teknofest

{$galerijaFotografija}

Teknofest za koji je svečana ceremonija otvorenja trebala biti održana jučer, ali pomjerena za danas zbog vremenskih neprilika, danas je svečano otvorio svoja vrata za takmičare i građane iz svih dijelova zemlje, ali i iz inostranstva. Svečanosti otvorenja prisustvovali su turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, predsjednik Upravnog odbora Teknofestai Fondacije T3 Selcuk Bayraktar, mnogobrojne zvanice i gosti.

Sedmi Teknofest održava se u organizaciji partnerstva više organizacija koje igraju ključnu ulogu u razvoju turske nacionalne tehnologije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva industrije i tehnologije i Fondacije T3.

Predsjednik Upravnog odbora Teknofesta Bayraktar, u svom govoru na ceremoniji otvaranja, izjavio je da se dogodio potres bez presedana u svjetskoj povijesti i rekao:

- Tehnologije koje razvijamo dobivaju smisao samo kada koriste čovječanstvu. Vjerujem da će naša mlada braća u okviru Teknofesta razviti tehnologije koje nude rješenja za potrese i katastrofe i nadamo se da će naše sutra biti još sigurnije. Teknofest je postao naziv tihe revolucije koja je krenula u glavama od jučer do danas. Valovi ove tihe revolucije svake su godine sve širi. Kad smo krenuli 2018. godine, na tehnološka natjecanja koja smo organizirali na Teknofestu prijavilo se 20.000 mladih. U ovom kratkom vremenskom razdoblju, broj naše mlade braće koji su se prijavili na tehnološka natjecanja Teknofesta 2023 premašio je milion - poručio je Bayraktar.

Ministar Varank kazao je kako se svake godine povećava broja aplikacija za učešće na Teknofestu.

- Ove godine na tehnološka takmičenja koja smo organizirali u 41 glavnoj i 102 potkategorije prijavilo se 332.000 timova i više od milion takmičara iz 81 pokrajine i 66 zemalja. Govorimo o laganom, 50-strukom povećanju u šest godina. To je najjasniji pokazatelj što naši ljudi mogu sanjati i postići ako im se za to pruži prilika - poručio je Varank.

Petodnevni festival sadrži brojne događaje kao što su tehnološka takmičenja, aeromitinzi, koncerti i seminari.

Teknofest ima za cilj da poveća interesovanje za tehnologiju u Turskoj. Prvi takav sajam privukao je oko pola miliona posjetilaca, dok je festival 2019. godine posjetilo oko 1,72 miliona ljudi, što je svjetski rekord za događaj u oblasti avijacije.

Teknofest je održan u Istanbulu 2018. i 2019. godine, a 2020. godine je prvi put održan izvan turske metropole, i tada je domaćin sajma bio Gaziantep, grad i jugoistočna provincija u Turskoj.

Festival je 2021. godine ponovo održan u turskoj finansijskoj prijestolnici Istanbulu.

Prošle godine Teknofest u crnomorskoj provinciji Samsun posjetilo je 1,25 miliona ljudi.

Prvi međunarodni festival Teknofest održan je prošle godine u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Desetine hiljada takmičara i timova prijavilo se na ovaj već sada veliki sajam od 2018. godine u desetinama raznih kategorija.

Turska, Teknofest, 28.04.2023
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.