open-navfaktor-logo
search
Posljednjih 15 dana
Otvorena i druga Covid-bolnica: Na UKC-u Tuzla preminule osobe koje nisu bile vakcinisane
Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, u posljednjih 15 dana, nije preminula niti jedna osoba oboljela od COVID-19 koja je bila vakcinisana protiv koronavirusa, potvrdio je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) Božo Jurić, iznoseći podatke koje je dobio zaključno sa jučerašnjim danom.
05.10.2021. u 14:08
get url
text

Podsjećamo, od petka do ponedjeljka na UKC-u Tuzla preminulo je osam pacijenata pozitivnih na koronavirus, a u posljednja 24 sata preminulo je čak devet osoba.

- Na UKC-u Tuzla oformljena je i druga Covid-bolnica i zaraženi koronavirusom se sada pored Infektivne klinike zbrinjavaju i na Klinici za plućne bolesti - navodi Jurić.

Na UKC-u Tuzla trenutno je hospitalizirano 87 pacijenata zaraženih koronavirusom, a od toga ih je troje priključeno na respiratore. U posljednja 24 sata zabilježeno je 99 novih slučajeva nakon 458 urađenih testova, što znači da procenat oboljelih u odnosu na broj testiranih iznosi 21,62 posto.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić

- Sada smo na platou kada je u pitanju rast broja oboljelih, dakle, nemamo eksponencijalan rast kakav smo imali tokom trećeg vala - kaže ministar Jurić.

Tokom trećeg vala pandemije, ističe Jurić, imali smo stepen rasta na dnevnom nivou znatno brži nego sada.

- Niz parametara se prati kada je u pitanju epidemiološka situacija, broj oboljelih u odnosu na broj testiranih, broj hospitalizacija na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, kao i broj smrtnih ishoda. Značajan parametar je i stopa obolijevanja na 100.000 hiljada stanovnika. Mi smo sada u četvrtom valu pandemije. Broj novoregistriranih slučejeva je već posljednje dvije do tri sedmice na istom nivou, odnosno dnevno imamo registrirano između 90 i 120 novooboljelih - rekao je Jurić.

Na pitanje ima li na UKC-u Tuzla problema s opskrbom medicinskim kisikom, Jurić je rekao da je informaciju o tome tražio na prošlosedmičnoj sjednici Kriznog štaba TK i da je dobio potvrdu da je opskrba uredna.

- Predstavnici UKC-a potvrdili su da lanac opskrbe nije poremećen - zaključio je Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.