Otvorena izložba slika “Moj bijeg u slobodu“ u čast Alije Izetbegovića

Objavljeno: 09.06.17 u 14:51

Izložba "Moj bijeg u slobodu" otvorena je u  Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo.

Na platnima djela u raznim tehnikama
Na platnima djela u raznim tehnikama

Inspirirana je ljepotama Počitelja, gdje je održana u protekle četiri godine u čast prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i s namjerom da preraste u tradicionalne slikarske susrete.

Rezultat je saradnje Javne ustanove Muzeja "Alija Izetbegović" i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a upriličena je u okviru 21. tradicionalne manifestacije "Novogradski dani 2017".

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su i članovi porodice Alije Izetbegovića, kao i drugi gosti iz kulturnog života, među kojima i neki od učesnika Međunarodne likovne kolonije čija su djela postavljena u galerijskom prostoru Općine Novi Grad: Izet Alečković, Sead Čerkez i Natalija Andrejeva Salihović.

Na platnima, ostvarenim u različitim slikarskim materijalima i tehnikama, prisutni su Izetbegovićevi portreti, počiteljski hercegovački pejzaži, mediteranske apstraktne umjetnosti, drame ili uspokojenosti bića ili stvari u hercegovačkim svjetlosim koloritima, ali i bolni dodiri sa ratom i živim iskustvom patnje iz vremena agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i herojske borbe za slobodu.

U obraćanju prisutnima direktor JU Muzej “Alija Izetbegović” Adnan Žiško iskazao je zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na dosadašnjoj saradnji, ističući kako je ovo druga po redu izložba koju Muzej realizira u galerijskom prostoru u zgradi Općine Novi Grad te da će se saradnja nastaviti shodno potpisanom Sporazumu o saradnji između Općine i Muzeja.

Umjetnici iz različitih zemalja, okupljeni oko tematskog naslova "Moj bijeg u slobodu", svake godine se odazivaju pozivu da u ambijentu starog grada Počitelja, traže vlastiti bijeg u slobodu.

Djela se mogu pogledati do 15. juna, radnim danima od 9 do 16 sati.