open-navfaktor-logo
search
Švicarska
Otvorene Zimske olimpijske igre mladih, BiH sa devet takmičara
Bosna i Hercegovina će imati devet predstavnika  u četiri sporta - alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju i sankanju
09.01.2020. u 20:39
get url
text

Večerašnjom svečanom ceremonijom  u švicarskoj Lausanni počele su Zimske olimpijske igre mladih (YOG).

Grad u kojem se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) do 22. januara biće domaćin trećeg izdanja zimskog YOG-a, nakon Innsbrucka 2012. i Lillehammera 2016., na kojem nastupa rekordna  1.872 učesnika, uzrasta od 15 do 18 godina, iz 79 država.

Na Igrama je prvi put  izjednačen broj sportašica i sportaša, koji će biti smješteni u dva olimpijska sela - u Lausanni i St. Moritzu.

Bosna i Hercegovina će imati devet predstavnika  u četiri sporta - alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju i sankanju.

Boje BiH na YOG-u će braniti Esma Alić i Alen Bičakčić (alpsko skijanje), Aleksa Vuković, Uroš Lalović i Davor Škipina (bitalon), Đorđe Santrač, Vesna Pantić i Sara Plakalović (ski trčanje) i Hamza Pleho (sankanje). U bh. timu su treneri Mirza Nezirović, Bojan Minić, Katarina Bogdanović, Goran Santrač i  Senad Omanović. Ispred Olimpijskog komiteta BiH šef misije je generalni sekretar Said Fazlagić, a njegova zamjenica je Dejana Planinčić.

Zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju je nosila alpska skijašica Esma Alić.

U naredne dvije sedmice mladi sportisti će boriti za odličja u 16 sportova. Prvi put na igrama učestvuje 12 zemalja - Albanija, Azerbejdžan, Ekvador, Haiti, Hongkong, Kosovo, Pakistan, Katar, Singapur, Tajland, Turkmenistan te Trinidad i Tobago.

Najbrojniji tim na Igrama ima domaća reprezentacija Švicarske sa 112 mladih sportašica i sportista, slijedi ruska delegacija sa 107 sportista, SAD i Njemačka sa po 96 sportista, zatim  Kanada (81), Češka (77), Japan (74), Italija (69), Austrija (64) i Francuska (61).

Na programu Igara je pet novih disciplina -  nordijska kombinacija za djevojke, sankaški dvojac za djevojke, hokejaški turnir mješovitih ekipa 3 na 3 te skokovi slobodnog stila Big Air u daskanju na snijegu i skijanju. Na programu je i sasvim novi sport -  alpinističko skijanje.

Takmičenja će se održati u okolini Lausanne na borilištima u kantonu Vaud (La Vallee de Joux, Leysin, les Diablerets, Villars), u Champeryju u kantonu Valais, te u St. Moritzu u kantonu Grisons, uz granicu s Francuskom (Les Rousses, nordijski centar Les Tuffes).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.