open-navfaktor-logo
search
Izbori
Otvoreno svih 150 birališta, građani Mostara nakon 12 godina biraju lokalnu vlast
Svih 150 biračkih mjesta u Gradu Mostaru jutros je otvoreno na vrijeme, a od sedam sati birači pristižu kako bi obavili svoju građansku dužnost, potvrdio je za Anadoliju Hilmo Đidelija iz Gradske izborne komisije Mostara.
20.12.2020. u 07:28
get url
text
Mostar, lokalni izbori 20. 12. 2020
Mostar, lokalni izbori 20. 12. 2020

- Niko od predsjednika biračkih odbora do ovog trenutka nije prijavio problem. Ukoliko do toga dođe, sve će na vrijeme biti evidentirano i mi bismo se eventualno o tome oglasili do osam sati - rekao je Đidelija.

Građani Mostara danas biraju 35 gradskih vijećnika, koji će kasnije izabrati prvog čovjeka Grada, koji će tako nakon skoro dvije decenije naslijediti Ljubu Bešlića (HDZ BiH).

{$galerijaFotografija}

U novi saziv Gradskog vijeća ući će 22 vijećnika iz šest gradskih područja, te 13 sa jedinstvene gradske liste. Gradsko područje Sjever dat će dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, te Zapad – četiri. Bez obzira na nedavne izmjene izbornih pravila za Mostar, zadržale su se minimalne i maksimalne kvote u Vijeću, pa tako nijedan od konstitutivnih naroda ne može dati više od 15, niti manje od četiri vijećnika.

Za Ostale je zagarantovano minimalno jedno vijećničko mjesto. Na izborima inače učestvuje 31 politički subjekat, među njima 22 stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista sačinjena od nezavisnih kandidata. Ukupno se kandidovalo 370 kandidata.

Pravo glasa ima 100.864 birača, od čega njih oko 96.000 glasa na redovnim izborima, 48 u odsustvu te 3.985 putem pošte. U gradskom području Sjever glasa se na 16 biračkih mjesta, u Starom Gradu na 32, u Jugoistoku na 14, na Jugu također na 14, na Jugozapadu na 43 te na Zapadu na ukupno 31 mjestu.

Gradska izborna komisija Mostar imenovala je 16 mobilnih timova za ukupno 873 birača te devet posebnih, takozvanih COVID timova za birače u samoizolaciji. Do jučerašnjeg dana za glasanje iz samoizolacije prijavila su se 184 birača. Svi birači, kao i kompletna izborna administracija dužni su maksimalno se pridržavati svih higijensko-epidemioloških mjera, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

mostar - ibori 3.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.