Velike pukotine pojavile su se na cestama u blizini stambenog kompleksa u okrugu Jinnan u Tianjinu. Prema informacijama koje su na društvenim mrežama objavile lokalne vlasti, pukotine sežu do dubine od 1.300 metara.

Od 3. juna evakuirano je 3.899 stanovnika iz najmanje tri zgrade, visine od 25 spratova, u obližnje hotele, prenosi Global Time. 

Gradska uprava Tianjina nazvala je incident "iznenadnom geološkom katastrofom" nakon prvih informacija koje su dobili od stručnjaka i nekoliko vladinih odjela koji su snimili lokacije.

- Ne može se isključiti da je bušenje geotermalnih izvora rezultiralo gubitkom tla i njegovim urušavanjem u tom području - priopćili su.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama mogu se vidjeti iskrivljene ceste, a navedeni je incident skrenuo pažnju na pitanje sigurnosti stambenih zgrada u Kini. Kineska je vlada uvela stroga pravila i oštre kazne u slučaju nezadovoljavajućeg upravljanja nekretninama.

Osim toga, kineske su vlasti nedavno inicirale nekoliko sastanaka na visokom nivou o pripremi za geološke i skrivene katastrofe.