navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Ova čokolada čuva probavu i pospješuje dobro raspoloženje

U studiji, objavljenoj u u magazinu "Nutritional Biochemistry" koja je uključivala odrasle ljude, otkriveno je kako je tamna čokolada, koja sadrži 85 posto kakaa, povezana s boljim raspoloženjem i boljom probavom.

Objavljeno: 29.12.2021. u 11:23
get url
text

Sudionici studije podijeljeni su u dvije grupe, jedan je jela tamnu čokoladu sa 70 posto kakaa, a druga sa 85 posto, a slatkiš su konzumirali svaki dan tri sedmice.

Na kraju ispitivanja rezultati su pregledani na osnovu PANAS rasporeda (pozitivan i negativan utjecaj), koji je uspio pratiti emocije sudionika.

Kod druge grupe primijetio se znatan pad negativnog utjecaja, kada se uporedi s prvom grupom.

Naučnici su otišli i korak dalje te proučili kako su promjene u raspoloženju povezane s crijevnom mikrobiotom.

Zdravlje probave i mentalno zdravlje u brojnim studijama povezano je, a prema pisanju Harvard Healtha, konzumiranje hrane koja sadrži hemijske aditive i procesuirana je, ima negativan utjecaj na crijeva, a povećava se rizik od razvoja bolesti i lošeg raspoloženja.

Studije su potvrdile i kako zdrava prehrana i prevencija depresije djeluju protivupalno.

Tamna čokolada služi kao prebiotik u crijevima, jer sadrži vlakna.

Prema pisanju stručnjaka, tamna čokolada koja ima između 70 i 85 posto kakaa sadrži u maloj količini oko 11 grama vlakana.