Ova dijeta proglašena je najboljom, i to osmu godinu zaredom

objavljeno: 05.01.2018. u 09:15

Američki stručnjaci objavili su listu najboljih i najgorih dijeta koje se trenutno savjetuju.

Vrlo popularna dijeta DASH proglašena je osmu godinu zaredom za najbolju, budući da se zasniva pretežno na voću, povrću i integralnim žitaricama, a izbjegavaju se slatkiši, slatki napici i crveno meso.

Nutricionisti su u okviru istraživanja analizirali čak 38 najpopularnijih dijeta u svijetu.

Prilikom sastavljanja liste proučavani su različiti faktori, uključujući stepen lahkoće pridržavanja dijete, koliko je dijeta hranljiva, sigurna, efikasna za gubitak kilograma i u kojoj mjeri štiti od dijabetesa i bolesti srca.

Stručnjaci sa Univerziteta Harvard su u decembru 2017. proglasili DASH dijetu najboljim lijekom za osobe koje pate od visokog pritiska jer se pokazalo da pozitivno utječe na smanjenje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje.

DASH dijeta prvobitno je nastala kao način ishrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, ali zbog svoje sigurnosti i hranljivosti ponijela epitet najbolje. Naučnici ističu da su prednosti mediteranske i DASH dijete u tome što nisu restriktivne, za razliku od mnogih drugih dijeta.

Osim toga, nije teško pridržavati ih se, a odlično su izbalansirane i nude i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino.

S druge strane, ketogena dijeta i "Dijeta 30 dana" (Whole 30) su zbog svoje visoke restriktivnosti proglašene najmanje sigurnim i efikasnim.

Ketogena dijeta zasniva se na niskom unosu ugljenih hidrata, i umjerenom i visokom unosu proteina i masti.

Dijeta 30 dana eliminiše unos šećera, alkohola, žitarica, mahunarki, soje i mlečnih proizvoda u trajanju od mesec dana.

Naučnici upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu.