Ovacije na otvorenoj sceni: Uspjeh predstave Šemsudina Gegića u Italiji

Objavljeno: 11.06.17 u 12:16

Scenski performans s multimedijalnim elementima (video, muzika, gluma, ples...) "Seobe lica - Migrazione delle persone" bh. reditelja Šemsudina Gegića premijerno je izveden 10. juna na sceni Teatro Palazzo Ducale Airola u Napulju u Italiji.

Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić

Performans "Seobe lica - Migrazione delle persone" se bavi seobom stvarnih ličnosti-migranata u fiktivne likove preko kojih nastoje riješiti svoj izbjeglički status. Dvije stvarne ličnosti s prostora bivše Jugoslavije Misho Lončarević i Snežana Dujmović se sreću u primorskom italijanskom gradu i postaju personifikacijom stotinama hiljada izbjeglica koje uslijed ratnih dešavanja moraju napustiti svoj rodni dom.

Zbog aktuelnosti i značaja teme performansa kao i stručnih referenci reditelja predstave dobijena je saglasnost od italijanskog Ministarstva pravde iz Rima da performans premijerno bude izveden u Teatru koji se nalazi u kompleksu zgrada Zatvora za maloljetnike i izbjeglice "Airola".

U izjavi za Fenu Šemsudin Gegić navodi da se u ovom performansu stvarnost pretvara u iluziju, a iluzija u umjetnički čin. U cijelom procesu, Teatar u zatvoru za maloljetnike i izbjeglice kao mjesto radnje cjelokupan performans diže na znatno viši nivo.

Kada se, negdje u Italiji, na trotoaru ispred izloga prodavnice u kojemu se na ekranu emitiraju kadrovi rata u BiH dogodi susret dva performera, dvije stvarne ličnosti-bivšeg armijskog oficira Mishe i umjetnice na harmonici Snežane, koji se, skrivajući pravi identitet transformišu u fiktivne likove, njima se pridruži i treća stvarna ličnost Luigi, osuđenik na izdržavanju kazne u mjesnom zatvoru za maloljetnike koji je personifikacija svih zatvorenika, postaje jasno da svo troje, pobjegavši iz rata u njihovim domovinama, traže rješenje svog izbjegličkog statusa.

Performeri su Misho Lonačarević, Snežana Dujmović i Luigi Abbate.

Javljajući se Feni iz Napulja nakon izvedbe, autor predstave Šemsudin Gegić rekao je da je premijera bila izvrsna.

- Dva puta aplauzi na otvorenoj sceni i više poziva aktera performansa na bis. Reakcija talijanske publike u kojoj su bile istaknute ličnosti iz svijeta umjetnosti i politike iz Airole, Napulja, Rima, a koja je dugo ostala u dvorani i nakon predstave, slobodno se može nazvati ovacijama - ističe Gegić.

On je ustvrdio da se i tokom izvođenja predstave mogao osjetiti naboj emocija kod publike.

- Za mene je ovo u mojoj karijeri uistinu bila posebno veče. Tačno prije trideset godina sam "boraveći" u KPD-u snimao dramu o i sa osuđenicima iz fočanskog zatvora, tako da su osjećaji ushićenja, umjetničke odgovornosti i uspjeha koji smo postigli izvedbom ovog međunarodnog umjetničkog projekta neopisivi. Čestitam kolegama i s radošću čekam na turneju našeg performansa "Seobe lica/Migrazione delle persone" po Italiji i BiH - naglasio je on.

Prva repriza predstave zakazana je za 11. juni u Teatro Comunale Rotonda, a nakon toga je planirana turneja po Italiji i BiH.