Ovaj pauk je čest gost u ormarima: Nakon ujeda Australcu amputirane obje noge

Objavljeno: 05.04.17 u 11:19

Zbog ujeda bjelorepog pauka (Lampona murina) Australcu iz Melbournea amputirane su obje noge, a doktori strahuju da bi se infekcija mogla proširiti i na ruke.

Ujed ovog pauka je bezbolan
Ujed ovog pauka je bezbolan

Terry Pareja je tokom posjete rodbini u malom mjestu Birchip krajem februara primijetio da mu je noga otekla i po povratku kući, dan kasnije se javio ljekaru i saznao da ga je ujeo bjelorepi pauk.

Zbog infekcije koju je uzrokovao paukov otrov, Pareji je amputirana desna noga, a nedugo zatim je podvrgnut još jednom operativnom zahvatu i amputirana mu je i lijeva noga.

Parejina sestra Raquel Ogleby je za australski list "Stawell Times" kazala da je zdravstveno stanje njenog brata počelo da se stabilizira, ali da i dalje postoji rizik da se infekcija proširi i da ostane i bez obje ruke.

Crni pauk s bijelim repom veoma je rasprostranjen u Australiji i čest "gost" u ormarima i kuhinjama skoro svakog domaćinstva na jugu i istoku zemlje. Brojne nevladine organizacije provode kampanju s ciljem istrebljenja vrste. Ujed pauka nije bolan, ali je dejstvo otrova veoma opasno i izaziva infekciju kože i tkiva koja može imati kobne posljedice.