open-navfaktor-logo
search
Poznata imena
Ovako bi trebao izgledati Zastupnički dom Parlamenta BiH
Iako su ovo zastupnici koji bi trebali dobiti mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, otvorena je i vrlo izvjesna mogućnost da neki od njih neće sjediti u parlamentarnim klupama zbog preuzimanja funkcija u izvršnoj vlasti
12.10.2018. u 13:16
get url
text
Poznat sastav Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Prebrojani su gotovo svi glasovi koje su građani BiH dodijelili kandidatima za Parlamentarnu skupštinu BiH i već sada su poznata imena 42 zastupnika koja su dobila direktan ili kompenzacijski mandat u najvišem zakonodavnom tijelu u BiH.

Najviše zastupnika, njih devet, imat će SDA. Direktne mandate su osvojili Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Safet Softić i Amir Fazlić, dok će kompenzacijski mandat dobiti Halid Genjac i Adil Osmanović kao kandidat te stranke iz entiteta RS.

HDZBiH i koalicija okupljena oko te stranke će imati pet zastupnika, a to su Predrag Kožul, Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Mijo Matanović. Jednak broj zastupnika će imati i SDP. Saša Magazinović, Zukan Helez i Enver Bijedić dobili su direktne mandate, dok će Nermin Nikšić i Nada Mladina u Parlamentarnu skupštinu BiH ući sa kompenzacijske liste.

Iako su očekivali još jedan kompenzacijski mandat, koji bi pripao Milanu Dunoviću, Demokratska fronta će u naredne četiri godine imati tri državna zastupnika, a to su Dženan Đonlagić, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

SBB nema zastupnika koji su osvojili direktan mandat, ali će ipak u Parlamentarnoj skupštini BiH imati dvoje sa kompenzacijske liste. To su Damir Arnaut i Edita Đapo, koji nisu dobili povjerenje glasača, ali jesu stranačkog šefa koji ih je smjestio na vrh kompenzacijske liste.

Naša stranka je na ovim Općim izborima po prvi put dobila državnog zastupnika i to ne samo jednog već čak dva. Predrag Kojović je dobio direktan mandat, dok je Mirjana Marinković-Lepić osvojila kompenzacijski mandat.

A-SDA (Jasmin Emrić), PDA (Mirsad Kukić) i Nezavisni blok (Fuad Kasumović) imat će po jednog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U entitetu RS najveću podršku su dobili kandidati SNSD-a, čiji će klub u Zastupničkom domu brojati pet zastupnika, a to su Nebojša Radmanović, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić, Staša Košarac i Lazar Prodanović.

Dragan Mektić, Obren Petrović, Mirko Šarović i Aleksandra Pandurević će u narednom mandatu predstavljati SDS, dok će ispred PDP-a u Zatupničkom domu biti Branislav Borenović i Mira Pekić. DNS će imati jednog zastupnika Dragutina Rodića, dok je Jakov Galić predstavljati Socijalističku partiju.

Iako su ovo zastupnici koji bi trebali dobiti mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, otvorena je i vrlo izvjesna mogućnost da neki od njih neće sjediti u parlamentarnim klupama zbog preuzimanja funkcija u izvršnoj vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.