open-navfaktor-logo
search
Sporovi
Ovako izgleda pogranično područje BiH i Hrvatske koje su "Hrvatske šume" samovoljno iskrčile
Na prostoru bivšeg vojnog aerodroma Željava, "Hrvatske šume" krče šumu na granici s Bosnom i Hercegovinom, na planini Plješevica.
20.05.2020. u 09:50
get url
text

VEZANI TEKST - Spor na granici BiH i Hrvatske: Čije drveće sijeku "Hrvatske šume"

Bh. zvaničnici smatraju da susjedna Hrvatska, odnosno Hrvatske šume, već neko vrijeme sijekući drveće ulaze na teritoriju BiH. Zbog ovoga su reagirale i institucije BiH.

O ovom pitanju raspravljalo se i u Parlamentu BiH proteklih dana, a također, Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je informaciju od Hrvatske o aktivnostima u pograničnom pojasu.

Hrvatska tvrdnje o ulasku na teritoriju BiH opovrgava i poručuje da na taj način želi bolje kontrolirati ulazak ilegalnih migranata iz BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je naglasila da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

U Ministarstvu očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje, navodi se u saopćenju MVP-a BiH.

VIDEO: Marko Dimic/PIXSELL

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.