Ovako je HDZ širila "evropske vrijednosti" po BiH

Objavljeno: 17.03.17 u 09:02 Autor: N. P.

Jednoglasno su, bez izuzetka, svi akteri "naučno-stručnog" skupa jučer u Neumu kao neupitnu potvrdili konstataciju iz naziva skupa o bosanskohercegovačkim Hrvatima kao nosiocima evropskih vrijednosti.

Utemeljitelji i poštovatelji evropskih vrijednosti
Utemeljitelji i poštovatelji evropskih vrijednosti

Kroz "naučnu misao", kako je predsjednik HDZ-a Dragan Čović opisao artikulaciju interesa stranke koju predstavlja, Hrvati poručuju da su oni ti koji "kroz vijekove baštine i BiH i evropske vrijednosti". Uz pomoć Hrvatske, naročito HDZ-a Hrvatske, kako je to bilo i jučer u Neumu gdje je prisustvovala predsjednica te zemlje Kolinda Grabar-Kitarović, evropske vrijednosti bh. Hrvati, tačnije Hrvati po mjeri Dragana Čovića, širili su ubrzano posljednje tri decenije. 

Da su itekako privrženi evropskim vrijednostima, pokazuje i primjer iz juna 2014. godine, kada su Čović i ostatak rukovodstva HDZ-a priredili doček Dariju Kordiću, bh. Hrvatu koji je više od 16 godina boravio u Austriji "izučavajući" evropske vrijednosti. Iako je njegov studij trebao trajati 25 godina, što je zaslužio šireći evropske vrijednosti po srednjoj Bosni, naročito u Ahmićima, Kordić se nešto ranije vratio u mjesto iz kojeg je lansiran u srce Evrope, gdje su ga, željni usvajanja znanja o evropskim tekovinama, odmah dočekali Dragan Čović, Borjana Krišto, Marinko Čavara, Lidija Bradara i ostali nosioci evropskih vrijednosti u BiH.

Rukovodstvo HDZ-a sa Darijom Kordićem, jednim od "najistaknutijih nosilaca" evropskih vrijednosti u BiH

 

Slične vrijednosti čije je praktikovanje Kordiću omogućilo višegodišnji studij u Austriji su utemeljene još 1993. godine. Tada su, po uzoru na svijetlu evropsku praksu iz perioda Drugog svjetskog rata, pojedini Hrvati kao nosioci evropskih vrijednosti u BiH organizirali seminare u Dretelju, Heliodromu, Gabeli, Koštanoj bolnici u Mostaru, Vatrogasnom domu u Prozoru i drugim lokacijama za više od 25.000 nehrvata, kojima su pokušali usaditi evropske vrijednosti. Organiziranje tih seminara je čelnicima Herceg-Bosne, najevropskije tvorevine koja je ikad postojala na teritoriju BiH, također omogućilo višegodišnje studije u Evropi.

Da se evropske vrijednosti koje je njegovala Herceg-Bosna i danas poštuju, pokazuje tradicionalno obilježavanje godišnjice njenog postojanja, koje redovno organiziraju upravo Dragan Čović i kolege mu iz vrha HDZ-a BiH.

Posljednje obilježavanje godišnjice osnivanja Herceg-Bosne

S tim u vezi, Bošnjaci, Srbi i svi ostali građani BiH mogu biti ponosni na činjenicu da o evropskim vrijednostima mogu učiti od autohtonih nosilaca tih vrijednosti.

Videoprezentacija metoda kojima su nehrvati usvajali znanja o evropskim vrijednostima:

 

VEZANI TEKST - Koga brani Dragan Čović: Prlića, Hrvatsku ili sebe od istrage za ratne zločine