open-navfaktor-logo
search
Naučno dokazano
Ove male navike će vam pomoći pri mršanju
Jednostavno ih je uklopiti u svakodnevicu, a osjećat ćete se bolje
03.11.2018. u 09:58
get url
text

Naime, postoje određene navike koje naučno pomažu pri mršanju, a koje ne uključuje odricanje od ugljikohidrata, šećera, deserta i užine. Jednostavno ih je uklopiti u svakodnevicu, a osjećat ćete se toliko bolje ako se pokažu uspješnima da ćete ih zadržati zauvijek.

1. Vodite dnevnik prehrane

Jedno istraživanje otkrilo je da praćenje namirnica koje konzumirate može imati značajan učinak u promjeni navika koje vode mršanju. Počnite zapisivati sve što jedete i pijete bez osuda. S vremenom ćete početi razmišljati o svom pristupu i sami mijenjati ono što jedete.

2. Popijte čašu vode prije svakog obroka

Mozak često miješa žeđ i glad zbog čega ponekad posežete za bespotrebnim grickalicama ili voćem. Ako prije svakog obroka popijete čašu vode, prevenirate dehidraciju i prejedanje što može pomoći u održavanju zdrave težine.

3. Ponekad u jednom danu jedite manje nego obično

U okviru istraživanja objavljenog u časopisu Cell Metabolism, sudionici nisu mijenjali nutritivni sastav ili količinu hrane koje unose, već su samo smanjili vrijeme u danu tokom kojeg su jeli. Na primjer ne bi jeli ništa nakon 19 sati.

4. Neka vam povrće postane saveznik

Portal PopSugar nedavno je objavio intervju sa ženom koje ja smršala gotovo 50 kilograma usvajanjem zdravih navika. Jedna od njih bila je konzumiranje povrća uz svaki obrok. Ako u svoj jelovnik dodate više zelenog povrća, nutritivno ćete obogatiti obrok, imati više energije i manje mjesta za drugu hranu poput hljeba ili nezdravih priloga.

5. Krećite se kad god možete

Najjednostavniji i najpristupačniji oblik tjelovježbe je hodanje. Neka vam cilj bude napraviti deset hiljada koraka dnevno. Hodajte na posao, koristite stepenice, prošetajte tokom pauze i do kuće. Hodajte kad god imate mogućnost i primijetit ćete da ćete se iz dana u dan osjećati bolje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.