navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bitan je i san

Ove navike ubrzavaju metabolizam, a doručak je jedna od njih

Metabolizam se često spominje u kontekstu gubitka kilograma i zaistaje istina da one osobe kojima se višak nakupio oko struka, mogu okriviti svoj metabolizam.

Objavljeno: 21.10.2020. u 17:27
get url
text
Povrće i voće

No, brzina metabolizma ovisi o našim navikama.

Metabolizam regulira hoće li se unesene hranjive tvari kvalitetno iskoristiti ili će "formirati" višak kilograma.

Za brz metabolizam, vrlo je važna fizička aktivnost, ali treba znati da je uvijek, u borbi protiv kilograma, važna je pravilna prehrana.

Spavanje je vrlo važno jer se naš organizam tokom sna odmara, resetira i spreman je za nove izazove. Drugim riječima, spreman je za pravilno iskorištavanje energije koju unesete tokom dana.

Nedostatak sna utječe i na to koliko ćemo žudjeti za hranom, a istraživanja su pokazala kako one osobe kojima nedostaje sna, više žude za ugljikohidratima. Iako su ugljikohidrati, uz bjelančevine i masti, vrlo važni za naš organizam, njihov se unos mora ipak kontrolirati, a trebamo izabrati i one izvore kompleksnih ugljikohidrata, poput voća i povrća.

Pojedite doručak

Ne kaže se za bezveze da je doručak najvažniji obrok dana i upravo se za njega trebate najviše pobrinuti. Mnogi nisu navikli jesti prije odlaska na posao, a ne osjećaju niti glad, no kako biste pokrenuli svoj metabolizam, ujutro morate pojesti barem nešto, poput grčkog jogurta ili voća, kao što je banana.

Doručak je važan jer se metabolizam, kao i ostatak organizma, uspori tokom sna, a metabolizam se ne pokrene do trenutka kada jedete. Osim toga, istraživanja su pokazala kako one osobe koje kvalitetno doručkuju će manje pojesti tokom dana.

Voda je ključ svega

S obzirom na to da se naše tijelo sastoji od 70 posto vode, očekivano je da za sve važne procese voda vrlo važna. Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost ne mogu proći bez kvalitetne hidracije, tako da se opskrbite s bočicom vode i ne dovodite se do stanja dehidracije.

Kofein je odličan za ubrzavanje metabolizma

Kao što pokreće vas ujutro, tako kofein i kahva pokreću i vaš metabolizam. Razlog tome je što se kofein brzo apsorbuje u krvotok, tako ubrzava otkucaje srca te omogućuje pojačanu aktivnost metabolizma tri sata poslije ispijanja šoljice kahve.