open-navfaktor-logo
search
Dominira Tuzla City
Ove premijerligaške utakmice odigrane su u evropskom tempu
Premijer liga Bosne i Hercegovine zaostaje za evropskim standardima, kvalitetom i brzinom igre, kao i fizičkom spremom.
26.02.2021. u 20:39
get url
text

Ipak, program "Application statistics" i softwerske platforme Spotechia izmjerile su nekoliko utakmica koje su donekle ispunjavale norme evropskih fudbalskih standarda. Tačnije pet utakmica.

Posebno interesantno je da je većina tih utakmica odigrano na samom početku prvenstva, odnosno u prvih deset kola.

Još je zanimljivije da je ekipa Tuzla Cityja bila akter u četiri od pet mečeva i pokazala najvišu fizičku dominaciju u ligi, i to u utakmicama Sarajevo - Tuzla City 1:0, Željezničar - Tuzla City 1:0, Tuzla City - Radnik 1:0 i Mladost - Tuzla City 2:5.

Susret Sarajevo - Borac (4:2) bio je meč jakog intenziteta, te se nalazi na petom mjestu, dok je na šestom duel Tuzla City - Krupa (1:0). Upravo ovaj duel izdvojio se po broju stvorenih šansi (15) u korist Tuzla Cityja, dok je na drugom mjestu utakmica između Sarajeva i Tuzla Cityja, gdje su gosti iz Tuzle kreirali 12 prilika za gol.

Tuzlaci su u ovim utakmicama imali znatnu fizičku dominaciju i pretrčali su u prosjeku 4,7 km više od svojih protivnika, dok brzina igre bila veća od protivnika za cijelih 38%.

Fudbaleri Tuzla Cityja u visokom intenzitetu u prosjeku su pretrčali 7.395 metara, što je najbliže evropskim standardima.

Trener Tuzla Cityja u tom periodu bio je Zlatan Nalić

U tri utakmice Tuzla City - Krupa, Tuzla City - Radnik i Sarajevo - Tuzla City procenat dominacije izmjeren u pojedinim trenucima iznosio je iznad 80%, a trener tuzlanskog premijerliša u tom periodu bio je Zlatan Nalić.

Sarajevo i Široki Brijeg takođe su imali periode brze igre i dominacije, a nalaze se na drugom, odnosno trećem mjestu.  poslije Aktuelni prvak BiH imao je najveći bodovni efekat.

Broj pripremljenih šansi u prosjeku u tim utakmicama je bio debelo na strani Tuzla City (11), a slijede Sarajevo (7) i Velež (6).

Izabranici Vinka Marinovića najefikasnija su ekipa prema broju postignutih golova naspram pripremljenih šansi.

Tri najbrža igrača u prvom dijelu sezone su Nemanja Tomašević, sada već bivši fudbaler Slobode, Ajdin Nukić (Tuzla City) te Vladimir Bradonjić, koji je ove zime napustio Radnik.

Fudbaleri Tuzla Cityja prednjačili su kao pojedinci prema broju pretrčanih kilometara. Među TOP 10 najspremnijim u ligi su Karjašević, Nukić, Rugašević, Džafi i Maksimović, a društvo im prave Radovac, Zeljković (Velež), Cipetić (Široki Brijeg) i Ćorluka (Zrinjski).

Na kraju vrijedi objasniti da sva mjerenja obuhvataju prosjek iz deset najbržih utakmica i pretrčanim kilometrima u jesenjem dijelu Premijer lige BiH, a sedam najkvalitetnijih utakmica odigrano je u prvih deset kola prvenstva, dok je usporedba napravljena prema susretima igranim u pretkolima Evropske lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.