navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljetne neugodnosti

Ovi prirodni preparati potpuno su zdravi, a otjerat će komarce od vas

Iako se svi raduju ljetu, ovo godišnje doba sa sobom nosi i mnoge neugodnosti. Jedna od njih su i komarci, koji zaista mogu zadati muke. No, koliko god vam smetali, nemojte pribjegavati toksičnim repelentima jer vam mogu nanijeti više štete nego sami komarci.

Objavljeno: 30.06.2020. u 12:24
get url
text

Prirodni preparati potpuno su neškodljivi za zdravlje, a mogu biti djelotvorni isto tako kao i komercijalni.

Ovo su neki od načina kojima možete otjerati komarce:

Citronela je broj jedan u zaštiti od insekata

Biljka citronela najbolje je sredstvo u zaštiti od mnogih insekata, pa tako i komaraca. Eterično ulje citronele možete pomiješati sa baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska vani. Možete ga koristiti i u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koje također možete koristiti na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama i držati je tamo gdje ne želite komarce.

Kako napraviti repelent s citronelom

Pomiješajte pet ml eteričnog ulja citronele, dva ml eteričnog ulja himalajskog cedra, dva ml eteričnog ulja prave lavande, jedan ml eteričnog ulja egipatskog geranija u 100 ml 70-postotnog alkohola. Prije upotrebe smjesu dobro promućkajte. Repelent s citronelom trebate nanositi češće nego klasično sredstvo protiv komaraca – otprilike svakih dva do tri sata.

Ulje čajevca

Ulje čajevca efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava stanje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce nego i uši, mrave te mnoge druge insekte koji ujedaju. U flašu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom. Prije upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite. U borbi protiv komaraca također su korisna eterična ulja cimeta, ruzmarina, limunske trave, cedra i paprene metvice.

Organsko sojino ulje

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine otkriva da su repelenti napravljeni od sojinog ulja jednako učinkoviti kao i oni s DEET-om (najčešća korištena hemikalija za tjeranje kukaca). Ovo ulje jeftin je i pristupačan način zaštite od komaraca. Ima SPF 10 te odlično štiti i vlaži kožu. Prilikom nabavljanja sojinog ulja pripazite da ne sadrži GMO.

Jabukovo sirće

Mazanje jabukovim sirćetom, ne samo da odbija komarce, nego i rashlađuje tokom nesnosnih vrućina i pomaže u održavanju PH kože. Pomiješajte sjeckani peršun i jabukovo sirće te ovom mješavinom namažite kožu.

Lavanda

Eterično ulje prave i širokolisne lavande odlični su repelenti. Za zaštitu od komaraca, razrijedite ih u baznim uljima. Dobra su i za ublažavanje svraba nakon uboda, a toliko su nježna da se čista mogu mazati na kožu bebe. Jednostavno nanesite kap – dvije na bolno mjesto. U svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande. Napunite staklenu flašicu suhom lavandom, prelijte preko vrha sojinim uljem i ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite.

Bijeli luk

Bijeli luk je općepoznat po svojim mnogobrojnim ljekovitim svojstvima, ali je malo poznato da djeluje i kao repelent. Ako vam njegov miris ne smeta, slobodno se natrljajte bijelim lukom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku. Česna bijelog luka možete ostaviti na mjestima gdje inače komarci ulaze u kuću da kako biste zaštitili dom.

Zamka za komarce

U borbi s komarcima može vam odlično pomoći i ova prirodna zamka za komarce.

Potrebni sastojci: 20 dcl vode, 50 g smeđeg šećera, 1 g svježeg kvasca, 1 plastična flaša od 1,5 ili 2 litra.

Priprema: odrežite vrh flaše. Rastopite šećer u zagrijanoj vodi, pa ohlađenu smjesu izlijte u flašu. Donji dio flaše omotajte crnom trakom ili tkaninom (crna boja također privlači komarce). Po površini vode pospite zdrobljeni kvasac. Odrezani vrh stavite naopako u flašu tako da između grlića i površine tekućine ostane malo prostora. Ovu klopku postavite blizu mjesta u kojem boravite. Komarce privlači miris fermentiranog kvasca.

Prva pomoć nakon uboda komarca

Mjesto uboda komarca možete namazati sokom aloe vere, čuvarkuće, limuna, rastvorom sode bikarbone, uljem crnog kima, glinom ili istrljati korom banane. Bilo koji od ovih "preparata" ublažit će neugodnost.

Kako prostor zaštititi od komaraca

Postavite na prozore i kraj ulaza tegle s biljkama koje komarci ne vole (mačija metvica, citronela, lavanda, peršun, bosiljak, nana). Palite aroma lampe ili mirisne štapiće s uljima citronele, limunske trave, lavande, čajevca, ruzmarina ili cimeta.