open-navfaktor-logo
search
Oprezno pri korištenju
Ovi proizvodi za šminkanje su leglo bakterija
Prema studiji, objavljenoj u časopisu "Journal of Applied Microbiology", u devet od deset proizvoda pronađene su bakterije koje mogu izazvati bolesti u rasponu od kožne infekcije do trovanja krvi ako se koriste u blizini očiju, usta ili posjekotina
17.12.2019. u 19:29
get url
text

Većina proizvoda za šminkanje, kao što su četke za nanošenje rumenila, maskare, ruževi za usne i spužve za nanošenje tečnog pudera i prajmera, kontaminirani su bakterijama potencijalno opasnim po život, upozoravaju stručnjaci.

- Proizvodi za šminkanje, koje svakodnevno koriste milioni širom svijeta, kontaminirani su potencijalno smrtonosnim bakterijama, kao što su E.coli i stafilokoke, jer većina se ne čisti i koristi još dugo nakon isteka roka trajanja – kažu naučnici sa Univerziteta Aston u SAD, koji su učestvovali u studiji.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu "Journal of Applied Microbiology", u devet od deset proizvoda pronađene su bakterije koje mogu izazvati bolesti u rasponu od kožne infekcije do trovanja krvi ako se koriste u blizini očiju, usta ili posjekotina.

Rizik se pojačava kod osoba sa oslabljenim imunitetom koji imaju veće šanse da se zaraze ovim bakterijama.

Otkriveno je da popularne spužve koji se koriste za nanošenje tečnih pudera i prajmera imaju najviši nivo potencijalno štetnih bakterija, s tim da većina njih nije nikada očišćena.

Pomenute spužve za aplikaciju često su podržane od slavnih ličnosti širom svijeta, što doprinosi većoj prodaji, bez razmišljanja o potencijalnoj opasnosti za zdravlje.

Istraživači su otkrili da su ovi proizvodi posebno podložni kontaminaciji, jer nakon upotrebe često ostaju vlažni, što stvara idealne uvjete za razvoj štetnih bakterija.

- Loša higijenska praksa potrošača, kada je u pitanju upotreba šminke, veoma je zabrinjavajuća kada uzmete u obzir da smo pronašli bakterije kao što je E.coli u proizvodima koje smo testirali – kazao je jedan od učesnika studije.

Nalazi otkrivaju da su potrošači nesvjesno dovedeni u opasnost i da bi proizvođači i regulatorna tijela trebali učiniti više na zaštiti kupaca tako što će datum isteka roka i način održavanja posebno naznačititi na ambalaži.

- Nedopustivo je da se bakterija E.coli nađe u bilo kojoj koncentraciji u novim kozmetičkim proizvodima i sredstvima za njihovo nanošenje – istakli su istraživači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.