Ovisnik vraćen u Ministarstvo zbog blage zatvorske kazne?

objavljeno: 19.07.2017. u 19:57

Agencija za državnu službu BiH još nije provela disciplinski postupak protiv Vladimira Lalovića, državnog službenika Ministarstva komunikacija i prometa BiH koji je nedavno nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci zatvora, a zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja opojne droge.

Kako nam je rečeno u ovoj instituciji, disciplinski postupak protiv Lalovića je obustavljen do okončanja krivičnog postupka.

- Predmetni disciplinski postupak suspendovan je do donošenja pravosnažne presude iz krivičnog postupka, u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH kojim je propisano da "u slučaju da se protiv državnog službenika pokrene krivični postupak na osnovu istih činjenica koje su razmatrane u disciplinskom postupku, svi pokrenuti disciplinski postupci se suspenduju dok nadležni sud ne donese pravosnažnu presudu u krivičnom postupku" – navode iz Agencije.

Iz ove institucije dodaju još i da od nadležnog suda nisu dobili informaciju da je postupak okončan.

Heroin platio ukradenim mobitelom

U međuvremenu, ovisnik o drogama koji je uhvaćen u kupovini heroina koji je platio mobitelom ukradenim u Ministarstvu ponovo se vratio obavljanju svojih svakodnevnih poslova i, kako se čini, u tome ga niko ne može spriječiti. 

On je uhapšen u septembru prošle godine u policijskoj akciji "Žuto", a državni službenik u kupovini droge razotkriven je dok je policija prisluškivala dilere Ragiba Poturkovića i Zlatu Mujkić. Tada su čuli kako je Lalović od njih kupio dozu heroina, koji je platio mobitelom koji je prethodno ukrao.

Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, ukoliko se službeniku izrekne kazna zatvora veća od šest mjeseci, on se ne može se vratiti na posao te mu se po pravilu uručuje otkaz nakon disciplinskog postupka. Lalović je, međutim, ovo izbjegao tako što je sa Tužilaštvom KS sklopio sporazum i dobio deset mjeseci zatvora, ali uvjetne, a ne efektivne zatvorske kazne. Ona se neće izvršiti ukoliko Lalović u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Ovako mala kazna za posjedovanje droge, naročito heroina, nije dosuđena u našem gradu u najmanje posljednje dvije godine, kažu upućeni.

- Kazna je sramno mala, Tužilaštvo KS ovo nije smjelo dozvoliti. Obični građanin za posledovanje heroina nije dobio uvjetnu kaznu u posljednje dvije godine, sve su efektivne. To ne bi smjelo biti ni u ovom slučaju jer se radi o državnom službeniku koji je uhvaćen u kupovini droge kao što je heroin i koji je pri tom taj heroin platio ukradenim telefonom. Sve otežavajuće okolnosti ga opterećuju i kada se imaju one u vidu, ovakva kazna je sramna – kazao je za Faktor sarajevski advokat Kadrija Kolić.

Sramna kazna 

Upravo zbog činjenice da se Laloviću izrekla uvjetna kazna on se može bez smetnji vratiti poslu, pa čak i uprkos činjenici da ga je ministar Ismir Jusko suspendovao do okončanja krivičnog postupka. 

Kakva će odluka biti donesena nakon disciplinskog postupka i da li će Lalović ostati na poslu, ostaje da se vidi. 

Ako je suditi po važećem Zakonu o državnoj službi, Lalović, nakon što je proglašen krivim te osuđen, može biti kažnjen ukorom, opomenom, umanjenjem plaće ili otkazom. On je Agenciji za državnu službu prijavljen zbog pet povreda ovog Zakona. 

Prva od tih pet povreda je izvršenje radnji koje predstavljaju krivično djelo protiv službene dužnosti ili drugo krivično djelo, kojim se nanosi šteta ugledu državne službe i za nju se dobija otkaz.