Ovjera stranaka i kandidata: Prijavu CIK-u poslao samo Luka Stanić, i to faksom

objavljeno: 16.05.2018. u 17:40

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH ne žele više govoriti o pitanjima vezanim za izmjene Izbornog zakona, odnosno za način popunjavanja Doma naroda Federalnog parlamenta. Kako navode, prioritet im je provedba nedavno raspisanih Općih izbora koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine.

- Moguće rokove za rješavanje tih pitanja ranije smo iznosili u javnost i više ne želimo bilo šta komentarisati u vezi sa ovim pitanjem – rekla nam je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić nedavno je izjavila da BiH zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona ulazi u izborni proces sa nejasnim odredbama za provedbu izbora. Ovo pitanje, smatra, moralo bi biti riješeno prije kraja marta 2019. godine "inače će Federacija biti u finansijskoj blokadi". Također, navela je da bi se eventualno usaglašeno rješenje političkih stranaka CIK mogao usvojiti kroz podzakonski akt.   

Prema kalendaru izbornih aktivnosti, u toku je podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata. Prijave se mogu podnositi od prije sedam dana a krajnji rok je 25. maja u 16 sati. Zanimalo nas je koliko se prijava do sada pristiglo u CIK.

- U ovom trenutku političke stranke i nezavisni kandidati prikupljaju potrebnu dokumentaciju. Stigla je jedna prijava i to putem faksa. Međutim, popunjen je samo obrazac prijave, bez ikakve prateće dokumentacije. Prijavu je dostavio Luka Stanić, nezavisni kandidat za Narodnu skupštinu RS-a, ali je njegova prijava nepotpuna. Uglavnom tek pred istek roka počinju pristizati prijave, jer stranke i kandidati sada prikupljaju potpise, dokumentaciju, uplaćuju takse... – rečeno nam je u CIK-u.

Komentirajući navode o izbornim krađama i "trgovinama" mjestima u biračkim odborima, Pirić kaže da CIK može reagovati po službenoj dužnosti ali u slučajevima kada su primjedbe unesene u zaspisnik o radu biračkog odbora.

- U javnosti se govori o nekakvoj izbornoj krađi, ali zapisnici o radu na biračkom mjestu uglavnom su prazni, a svoje primjedbe tu mogu upisati i posmatrači i birači. O tome dešavaju li se neke vrste trgovine mjestima u biračkim odborima, mi također nemamo dokaze. U prvi plan stavljamo činjenicu da su članovi biračkih odbora predstavnici političkih partija ovjerenih u određenoj izbornoj jedinici. Tačno se zna koje mjesto u biračkom odboru pripada nekoj političkoj stranci. Stranka koja je osvojila mjesto u biračkom odboru sama predlaže ime osobe koja će uime nje biti član. Da li je ta osoba ranije bila u članstvu neke druge stranke i čime se bavila, to je stvar političke stranke koja je predložila – kaže Pirić.

Dodaje da će na Općim izborima 2018. biti uvedena jedna novina. Na svakom biračkom mjestu bit će postavljena imena članova biračkog odbora sa naznakom koja stranka ih je predložila kako bi svaki birač na licu mjesta to mogao znati.