open-navfaktor-logo
search
Statistika
Ovo je deset najzanimljivijih brojki iz duela Finska - BiH
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je na gostovanju kod Finske, a susret prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine završen je rezultatom 2:2.
25.03.2021. u 12:00
get url
text

Ovo su najzanimljivije brojke iz susreta koji je sinoć odigran na Olympiastadionu u Helsinkiju:

1 - Pogodak iz 84. minute za konačnih 2:2 bio je prvi za Miroslava Stevanovića u dresu Zmajeva u jednom takmičarskom meču.

2 - Ivaylo Petev je tek drugi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je u debiju na klupi Zmajeva, u jednom takmičarskom susretu, zabilježio remi. Jedini koji je pored bugarskog trenera mandat na klupi našeg "A" tima počeo remijem bio je Petevov prethodnih Dušan Bajević, i to na gostovanju kod Italije (1:1).

VEZANI TEKST - Ko je osim Pjanića još promašivao penal(e) za BiH?

2 - Penal kojeg je u duelu s Fincima promašio Miralem Pjanić, a zatim i "popravio", bio je njegov drugi promašeni udarac s bijele tačke iz tri pokušaja u dresu Zmajeva.

4 - Najbolji finski napadač Teemu Pukki postigao je oba gola za Finsku u duelu protiv BiH. Ukupno četiri puta je zatresao mrežu našeg tima u tri susreta. Ono što je zanimljivo jeste da u prethodnom meču dva tima (BiH - Finska 4:1), napadač Norwich Cityja za 90 minuta nije uputio nijedan šut ka golu Zmajeva.

5 - Ibrahim Šehić je susret protiv Finske završio sa pet odbrane, od kojih su četiri šuta bila upućena iz kaznenog prostora našeg tima. Isti broj odbrana upisao je i finski čuvar mreže Jesse Joronen. Više odbrana od Šehića i Joronena sinoć su upisali Sahruddin Mahammadeliyev (Azerbejdžan, 14), Dayle Coleing (Malta,12) i Ugurcan Cakır (Turska, 7).

9 - Utakmica u Helsinkiju bila je deveta u nizu u kojoj Zmajevi nisu upisali pobjedu. Remijem protiv Finske najbolji bh. fudbaleri izjednačili su najdužu seriju bez trijumfa iz perioda 2007-2008.

22 - Asistencija za pogodak Miroslava Stevanovića zahvaljujući kojem je naš tim izbjegao poraz na startu kvalifikacija bila je 22. za Edina Džeku u dresu BiH u 113 nastupa.

26 - Jedanaesterac kojeg je u 53. minuti dosudio grčki arbitar Anastasios Sidiropoulos bio je ukupno 26. jedanaesterac za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine ikada. Realizovali smo 21.

VEZANI TEKST - Miralem Pjanić na korak od članstva u posebnom "klubu"

44 - Zadnja linija našeg nacionalnog tima, prema statistici portala Sofascore.com, izgubila je 44 posjeda lopte u meču sa Finskom (Ćivić 13, Saničanin 8, Hadžikadunić 10, Todorović 13). Poređanja radi, Pjanić je susret okončao sa 24 izgubljena posjeda.

99 - Nastup protiv Finske za Miralema Pjanića bio je 99. u dresu Zmajeva. Naredni, da li protiv Kostarike ili Francuske, bit će jubilarni 100. za veznjaka Barcelone koji će nakon Edina Džeke postati tek drugi bh. reprezentativac sa 100 i više nastupa za nacionalnu vrstu. Najbliži "klubu 100" od aktivnih igrača, a koji se još nisu zvanično oprostili od reprezentacije su Asmir Begović (63), Senad Lulić (57) i Edin Višća (55). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.