open-navfaktor-logo
search
Od 1950.
Ovo je grad u kojem je zabranjeno umrijeti
Grad je ovaj neobični potez napravio kako bi zaštitio ostale stanovnike
14.08.2019. u 19:25
get url
text

Arktički grad Longyearbyen na ostrvu Svalbard u Norveškoj donio je bizarnu zabranu, naima stanovnici ne smiju umirati.

Od 1950. godine u gradu niko zakonski nije smio umrijeti. Čak i ako ste tamo živjeli cijeli život, ako ste smrtno bolesni, "odletjet" ćete s ostrva da biste preživjeli ostatak svojih dana. Ako vam se dogodi da iznenada umrete u Longyearbyenu, vaše tijelo će biti sahranjeno negdje drugo.

Grad je ovaj neobični potez napravio kako bi zaštitio ostale stanovnike.

Naime, 1950. godine otkriveno je da se tijela unutar gradskog groblja, zbog permafrosta, stalno smrznutog tla, ne raspadaju. Kao rezultat toga, smrtonosni virusi unutar tijela mogli bi se održavati u životu i eventualno ponovo zaraziti živo stanovništvo kada se odmrzne permafrost.

Ovo zvuči kao scenarij iz noćnih mora, međutim već se ranije desilo u sjevernom Sibiru. Tamo je u augustu 2016. došlo je do izbijanja antraksa pri čemu je jedan dječak umro, a oko 90 ostalih pacijenata je hospitalizirano. Nakon toga 2.300 jelena je umrlo od bolesti.

Do epidemije je došlo usljed velikog toplotnog vala 2016., a posljednje zagrijavanje sličnih razmjera prije toga dogodilo se 1941. godine.

Zvaničnici u Longyearbyenu brinuli su da se slično može dogoditi i sa bakterijama i virusima koji se kriju u stanovnicima njihovog groblja.

Nedavno su uzorci španske gripe pronađeni u plućima žrtava bolesti koje su sačuvane u permafrostu na Aljasci i koji su tamo pohranjeni od 1918. Tragovi su pronađeni i u samom Longyearbyenu, od osobe koja je umrla tokom epidemije 1917. godine.

Iako je malo vjerovatno da bi tijela koja se otapaju u Longyearbyenu izazvala epidemiju španske gripe, 1998. godine tim naučnika koji proučavaju virus poduzeo je dodatne mjere opreza za svaki slučaj. Dok su izvlačili uzorke iz grobova, nosili su modificirane svemirske odijele i pazili da se tkivo ne otopi prije nego što stigne u specijalizirani pogon u SAD-u.

Ipak, u Longyearbyenu je ilegalno umiranje kako bi se zaštitili živi stanovnici od epidemije smrtonosne bolesti, piše portal IFL Science.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.