navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riječ ljekara

Ovo je jedini dodatak vitamina koji nikada ne biste trebali uzimati

Za mnoge ljude dodaci vitaminima dio su njihove jutarnje rutine.

Objavljeno: 29.03.2021. u 09:31
get url
text
Vitamin E

Dugo se mislilo da su takvi dodaci brz i prikladan način nadopunjavanja određenih dnevnih potreba za hranjivim tvarima koje vam možda nedostaju, a u najgorem slučaju, čak i ako ih vaše tijelo ne treba, neće nanijeti nikakvu štetu. Naročito je popularan vitamin E, dodatak koji gotovo četvrtina odraslih Amerikanaca starijih od 55 godina uzima svaki dan, prema Harvard Medical School.

Međutim, istraživanja sugeriraju da svakodnevno uzimanje vitamina E zapravo može donijeti više štete nego koristi.

- Posebno je važno izbjegavati uzimanje dodataka vitaminu E. Ne samo da postoji malo kliničkih istraživanja koja pokazuju da dodaci vitamina E koriste vašem zdravlju već u nekim situacijama može biti štetan - kažu sa Klinike Cleveland.

Vitamin E poznat je uglavnom kao antioksidans. Kao što objašnjava Ured za prehrambene dodatke Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), "antioksidanti štite stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala koji mogu pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka".

Vitamin E također je uključen u imunološku funkciju i pomaže u drugim metaboličkim procesima.

Umjesto jedne određene tvari vitamin E je skupina spojeva i često se pojavljuje u hrani, posebno biljnim uljima poput uljane repice ili ulja suncokreta, soje, kukuruza te maslinovog ulja. Također se javlja u orašastim plodovima i sjemenkama te pšeničnim klicama koje se često nalaze u žitaricama.

Odraslima treba 15 mg dnevno, prema NIH-u, ali trebali biste moći dobiti sav vitamin E koji vam je potreban iz prehrane. Za razliku od, recimo, vitamina C koji se ne može pohraniti u tijelu, bilo koji vitamin E koji vašem tijelu nije odmah potreban sprema se za buduću upotrebu, pa ne biste trebali svakodnevno uzimati dodatke tog vitamina.

- Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja (smanjenjem sposobnosti krvi da stvara ugruške nakon posjekotine ili ozljede) i ozbiljnih krvarenja u mozgu (poznatog kao hemoragijski moždani udar)- navodi NIH.

Druga istraživanja pokazala su da E vitamin može utjecati na blagodati drugih antioksidansa (poput vitamina C), ako se istovremeno uzima, i da može smanjiti učinkovitost kemoterapije ili zračenja za pacijente s karcinomom.