Ovo je "minimum minimuma" uvjeta da BiH postane održiva

Objavljeno: 16.07.17 u 16:02 Autor: N. P.

Bosna i Hercegovina nije održiva, smatraju pojedine političke strukture u našoj zemlji, jer trenutno uređenje nije baš po njihovom ukusu.

Dragan Čović, Milorad Dodik, Fahrudin Radončić
Dragan Čović, Milorad Dodik, Fahrudin Radončić

Da bi postala održiva, potrebno je ispunjavanje, kako to voli kazati predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, "minimum minimuma" uvjeta. Nakon što se taj "minimum minimuma" ispuni, BiH će, uvjerava nas Čović, krenuti naprijed.

Osnova tog "minimuma minimuma", koji nas dijeli od blagostanja, je za HDZ BiH izmjena Izbornog zakona, i to takva da garantira toj stranci učešće u vlasti. Mjesta za Hrvate koji ne običavaju štrihirati kvadratić kraj imena kandidata HDZ-a BiH u tom prijedlogu izmjena Izbornog zakona nema. Predstavnike Hrvata u institucijama BiH i Federacije BiH mogu birati isključivo oni Hrvati koji su se u prošlosti dokazali kao vjerni sljedbenici politike te stranke.

Sve osim toga tome bi, uvjerava nas HDZ, bilo suprotno evropskim demokratskim vrijednostima. S obzirom da je na nedavno održanim HDZ-ovim tribinama utvrđeno ko je u BiH nosioc tih vrijednosti, te ko je vrhovni tumač i zaštitnik nacionalnih interesa Hrvata kao konstitutivnog naroda, prostora za sumnju u te konstatacije nema. Ne bi bio loš ni treći entitet, ali da se finansira na način da se, primjera radi, ukupna prikupljena sredstva od poreza u BiH dijele entitetima na tri podjednaka dijela.

"Minimum minimuma" je i kanal na hrvatskom jeziku, odnosno javni RTV servis koji će propagirati politiku HDZ-a. Uzimajući u obzir trenutnu stopu naplate RTV taksi u područjima sa HDZ-ovom glasačkom bazom, mogao bi se od toga finansirati tek jedan solidan blog na hrvatskom jeziku. Zbog toga je prijedlogom Zakona o Javnom RTV sistemu HDZ-a i satelita predviđeno da se RTV kanal na hrvatskom jeziku finansira i bošnjačkim taksama. I onemogućavanje oporezivanja hercegovačkih kladionica je visoko na listi euroatlantskih prioriteta BiH i također je integralni dio "minimuma minimuma" uvjeta HDZ-a.

Svoj "minimum minimuma" ima i Milorad Dodik. Kako bi BiH, prema njegovom mišljenju, postala održiva, potrebno je vratiti se "izvornom Dejtonu", odnosno onim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma koje odgovaraju predsjedniku SNSD-a.

To znači, prije svega, ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, jer nije dobro za BiH da o Dodikovim nelegalnim aktivnostima odlučuju pravosudne institucije nad kojima on nema potpunu kontrolu. Potrebno je iz Ustavnog suda BiH izbaciti strane sudije i način donošenja odluka prilagoditi tome da sudije koje bira Dodik mogu blokirati donošenje bilo kakve odluke koja nije njemu po volji. Izdajnicima Republike Srpske iz Saveza za promjene je, ako je ikako moguće, potrebno zabraniti političko djelovanje. Kompanije u vlasništvu Dodikovih poslovnih partnera i prijatelja bi trebale imati prioritet pri sklapanju poslova finansiranih iz budžeta entiteta ili države, pa bi, s tim u vezi, Integral inženjering trebala postati oficijelna entitetska i državna kompanija za izvođenje građevinskih radova.

U procesuiranju ratnih zločina bi se trebao uvesti paritet, a presude međunarodnih pravosudnih institucija koje govore o genocidu u Srebrenici se neće uzeti kao neupitne i relevantne jer su one, logično je, protivne interesima srpskog naroda. Bosanski jezik se neće zvati bosanski jezik već će se zvati onako kako Dodik odluči da se zove, a povratak protjeranih Bošnjaka u svoje prijeratne domove, odnosno "okupacija Podrinja", je neprihvatljiva.

Iako ne dovodi u pitanje održivost BiH, svoje uvjete za funkcionalnost naše zemlje ima i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Za Radončića nije sporno postojanje Suda i Tužilaštva BiH, dok god ključne pozicije u tim institucijama obnašaju osobe koje mogu utjecati na ishod procesa koji se vode protiv njega. Dobrodošle su sve institucije koje će se pretplatiti i oglašavati u medijima kojima on pruža konsultantske usluge.

Poželjno bi bilo i zabraniti privatnost na Facebooku, kako bi predsjednik SBB-a mogao bez problema imati uvid u profil svakog korisnika te kako bi nastavio javnost redovno izvještavati o dešavanjima na toj društvenoj mreži. Za BiH bi bilo dobro da Porezna uprava FBiH nema ovlasti u Tešanjskoj 24a te da jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda bude upravo Radončić. 

Ovi "minimalni" i sasvim racionalni uvjeti su, priznat ćete, nešto što bi svi građani BiH "trebali i morali prihvatiti", kako bi BiH išla naprijed.