Ovo je najbolji početak dana: Uz ovaj doručak pokrenut ćete metabolizam i biti dugo siti

Objavljeno: 02.03.17 u 09:55

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, posebno ako želite smršati. Ali ukoliko već oko 10 ili 11 sati ponovno počinjete osećati glad, počnite razmišljati o tome da pametnije birate namirnice za prvi obrok u danu.

Najbolje je započeti dan sa zobenim žitaricama
Najbolje je započeti dan sa zobenim žitaricama

Najbolji izbor je – zobena kaša, to potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.

Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podijeljeni u tri različite grupe: prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela kukuruzne pahuljice, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu.

I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz naredna tri sata svi učesnici su morali u više navrata bilježiti stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji je trebalo konzumirati sve dok ne osete sitost.

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već tri sata nakon doručka isti osjećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu, a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale.

Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrednost kukuruznih pahuljica i zobene kaše? Zbog toga što se zobena kaša duže zadržala u želucu, dok kukuruzne pahuljice (koje imaju visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je zobena kaša korisna ako želimo skinuti kilograme, jer onih 31 i 50 posto manje unesenih kalorija svakako će se osjetiti i primijetiti kroz duži period.

Zašto baš zob?

Ako mislite da se zobena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može miješati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak varivu ili salati ili pak razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih deserta, poput kolačića, piše Huffington Post.

Siti ste duže

Vlakna koja sadrži zobena kaša djeluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sistemu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimuliše probavu i pokretač je metabolizma pa je idealna hrana za sve one koji žele smršati

Snižava holesterol

Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe te tako snižava nivoe lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srce te krvnih žila i smanjuje rizik od nastanka srčanog te moždanog udara.

Smanjuje rizik od raka

Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.