open-navfaktor-logo
search
Obolijevaju i mladi
Ovo je najčešći uzrok smrti stanovnika BiH
Najčešći uzrok smrti stanovnika BiH su kardiovaskularne bolesti. Problemi sa srcem i krvnim žilama kobni su za oko 55 posto od ukupnog broja umrlih u BiH, što je mnogo više od svjetskog prosjeka koji iznosi 31 posto
28.09.2018. u 14:56
get url
text

Povodom Svjetskog dana srca, koji se obilježava 29. septembra, na Trgu slobode u Tuzli svi zainteresirani mogli su izmjeriti pritisak i dobiti savjet kako se brinuti o srčanom zdravlju. Da nikada nije rano početi razmišljati o tome govore i činjenice da na Klinici za invazivnu kardiologiju Univerzitetskog kiliničkog centra (UKC) Tuzla imaju pacijente stare dvadesetak godina.

- Na našoj klinici pružamo različite vrste usluga, a imamo povećan broj pacijenata za skoro tri puta u odnosu na 2013. godinu. Tu godinu smo, između ostalog, završili sa 270 stentiranih pacijenata, a prošlu s njih 600. Kada je riječ o implantaciji pejsmekera, u 2013. smo imali oko 140, a 2017. čak 230 - kaže dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za invazivnu kardiologiju UKC-a Tuzla.

Dakle, jasno je da se problem, kada su u pitanju srčana oboljenja, pogoršava jer o tome jasno govori enormno povećanje broja životno ugroženih pacijenata.

- Jednom velikom studijom utvrđeno je da je BiH na prvom mjestu po neuspješnosti liječenja visokog krvnog pritiska i da svega pet do 10 posto pacijenata, koji se liječe, imaju regulisan krvni pritisak. Hipertenzija je jedan od glavnih uzročnika srčanog i moždanog udara, periferne arterijske bolesti... Drugi uzročnici su šećerna bolest, povišene masnoće, gojaznost, odsustvo fizičke aktivnosti i pušenje - pojašanjava dr. Jahić.

Veliki problem kod nas je što veliki broj ljudi ima nekoliko riziko faktora i to s vremenom dovodi do velikih problema koje moraju rješavati hirurzi.

- Naša klinika zadovoljava najsavremenije svjetske standarde, ali je poenta da pacijent tu ne dođe i ne dođe kasno. Zbog toga je prevencija veoma važna - zaključuje dr. Jahić.

{$galerijaFotografija}

Visok krvni pritisak ljekari zovu i "tihim ubicom" zbog čega je veoma važno da građani imaju svijest da o tome na vrijeme povedu računa.

- Danas mjerimo krvni pritisak, indeks tjelesne mase i obim struka, što su sve pokazatelji za riziko faktore kardiovaskularnih bolesti. Želimo educirati građane kako da se brinu u sebi, jer svaka druga osoba koja boluje od hipertenzije toga nije niti svjesna - kaže Alisa Dedić, koordinatorica projekta Svjetskog dana srca i članica Studentskog vijeća "Medicus" Medicinskog fakulteta Tuzla.

Svjetski dan srca
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.