navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stomatolog tvrdi

Ovo je najgora hrana za dječije zube

Ako ste se ikada zapitali koja je hrana najgora za dječje zube i postoje li zdravije alternative, imamo odgovore koji bi vas mogli iznenaditi.

Objavljeno: 08.09.2021. u 10:05
get url
text

Dr. Ronald Plotka s više od 40 godina iskustva za Eat This, Not That ponudio je smjernice koje bi mogle koristiti roditeljima.

Slatkiši

Kad djeca jedu slatkiše, pojašnjava dr. Plotka, brzo se proizvodi kiselina koja može uzrokovati značajna oštećenja cakline, što dovodi do karijesa.

Sušeno voće

Kad roditelji djeci daju sušeno voće, vjeruju da je ono nutritivno dobro. Međutim, može se zalijepiti za dječje zube, što dovodi do stvaranja plaka i karijesa.

Škrob

Dr. Plotka kaže da je ranije ove godine napravljen pregled studija kojim je utvrđeno da se, osim šećera, i škrob povezuje s pojavom karijesa kod djece.

Čips

Ako ste iznenađeni jer je čips na popisu, evo objašnjenja.

- Čips od krompira spada među namirnice s najvećom razinom škroba, koji se vrlo brzo razgrađuje u šećer. On izaziva stvaranje kiseline u ustima, što uništava dječju caklinu - tvrdi dr. Plotka.

Namirnice za kojima bi ljudi trebali posezati kako bi sačuvali zdravlje zubi su voće i povrće, mliječni proizvodi, hrana s manjim udjelom šećera te voda, savjetuje stomatolog.