- Hljeb, žitarice i ugljikohidrati općenito imaju lošu reputaciju u našem društvu, međutim najbolji su izvor goriva za naše tijelo i omiljeni izvor energije za mozak - rekla je dijetetičarka Sarah Williams.
Napominje da je radila s mnogim klijentima koji su uvidjeli povećanje energije čim su povećali unos ugljikohidrata.
- U zdravoj i uravnoteženoj ishrani 40 do 60 posto kalorija treba potjecati od ugljikohidrata, a to može uključivati hljeb i žitarice - napominje ona.
Dijetetičarka Kacie Barnes slaže se s tim.
- Umjereni ugljikohidrati dobra su stvar. Pomažu tijelu dati energiju, posebno ako se planirate baviti bilo kojom fizičkom aktivnošću tokom dana - kazala je Barnes.
Zapravo, brojna istraživanja su pokazala da "kad god eliminirate cijelu grupu hrane, morate naći s čime ćete je zamijeniti". U protivnom ćete patiti od nezgodnih (a ponekad i nezdravih) ishoda, upozorila je Barnes.
Kad je riječ o hljebu i žitaricama, najbolje je birati hljeb od cjelovitog zrna pšenice i proklijalih žitarica, kao i smeđu rižu, ječam, zob, raž i žitarice cjelovitog zrna. Dobra opcija su i integralna tjestenina te kvinoja.