open-navfaktor-logo
search
Žitarice daju energiju
Ovo je najgora nuspojava nejedenja hljeba
Nakon što su istraživači pregledali podatke prikupljene Nacionalnim istraživanjem o zdravlju i prehrani, shvatili su da su neke odrasle osobe u SAD-u koje ne jedu proizvode od žitarica zabilježile pad energije za 10 posto, a ta navika je rezultirala i nedostatkom dijetalnih vlakana, magnezija i željeza.
11.10.2021. u 09:55
get url
text
Hljeb

- Hljeb, žitarice i ugljikohidrati općenito imaju lošu reputaciju u našem društvu, međutim najbolji su izvor goriva za naše tijelo i omiljeni izvor energije za mozak - rekla je dijetetičarka Sarah Williams.

Napominje da je radila s mnogim klijentima koji su uvidjeli povećanje energije čim su povećali unos ugljikohidrata.

- U zdravoj i uravnoteženoj ishrani 40 do 60 posto kalorija treba potjecati od ugljikohidrata, a to može uključivati hljeb i žitarice - napominje ona.

Dijetetičarka Kacie Barnes slaže se s tim.

- Umjereni ugljikohidrati dobra su stvar. Pomažu tijelu dati energiju, posebno ako se planirate baviti bilo kojom fizičkom aktivnošću tokom dana - kazala je Barnes.

Zapravo, brojna istraživanja su pokazala da "kad god eliminirate cijelu grupu hrane, morate naći s čime ćete je zamijeniti". U protivnom ćete patiti od nezgodnih (a ponekad i nezdravih) ishoda, upozorila je Barnes.

Kad je riječ o hljebu i žitaricama, najbolje je birati hljeb od cjelovitog zrna pšenice i proklijalih žitarica, kao i smeđu rižu, ječam, zob, raž i žitarice cjelovitog zrna. Dobra opcija su i integralna tjestenina te kvinoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.