open-navfaktor-logo
search
Krvavi pohod
Ovo je napadač koji je u SAD-u ubio 20 osoba, pročitajte šta je napisao u svom manifestu
04.08.2019. u 09:31
get url
text
Patrick Crusius

Samo 19 minuta prije nego što je ispaljen prvi metak u tržnom centru u američkom gradu El Paso, što će se pretvoriti u najkrvaviju masovnu pucnjavu u SAD-u ove godine, napadač je navodno na jednom internet forumu objavio manifest u kojem je objasnio motive svog čina.

U nešto više od 2.000 riječi je napadač, 21- godišnji Patrick Crusius, govorio o "latino invaziji na Teksas" te o detaljnom planu segregacije etničkih manjina u zasebne teritorije. Smatrao je da će bijelci uskoro biti "etnički zamijenjeni".

Vlasti su potvrdile da je osumnjičeni za pucnjavu u tržnom centru Cielo Vista, u kojoj je ubijeno najmanje 20 osoba, a povrijeđeno još 26, autor ovog manifesta.

- Je*** ti ovo, bit će sr***, ali ne mogu više čekati. Vjerovatno ću danas umrijeti – napisao je Crusius.

Manifest, naslovljen "Neugodna istina", počinje pojašnjenjem da je napad inspiriran terorističkim napadom na džamije u Christchurchu na Novom Zelandu početkom ove godine, u kojima je ubijena 51 osoba.

U manifestu novozelandskog ubice autor je promovirao teoriju "bijele nadmoćnosti" pod nazivom "velika zamjena".

U "Neugodnoj istini" autor izražava sličnu ideologiju, ali tvrdi kako je "ovaj napad odgovor na latino invaziju na Teksas".

- Jednostavno branim svoju zemlju od kulturne i etničke zamjene prouzrokovane invazijom - napisao je autor.

Tržni centar Cielo Vista popularno je mjesto za ljude s obje strane američko-meksičke granice. Vikendom grad privlači mnoštvo kupaca iz Meksika, koji se slijevaju u tržni centar i vraćaju se preko granice sa svojim namirnicama.

Autor kaže da vjeruje kako "Amerikanci trunu iznutra", te pretpostavlja da će "mnogobrojno latinoameričko stanovništvo u Teksasu državu učiniti demokratskim uporištem za naredne generacije".

Pored iznošenja svojih ideoloških uvjerenja, autor je pisao o vrsti naoružanja koje će koristiti u predstojećem masakru, najavljujući da će koristiti pušku AK47, ali insistira na tome da bi radije upotrijebio nešto moćnije.

Crusius je navodno muškarac viđen na nadzornim snimkama kako prolazi kroz prednji ulaz u tržni centar Cielo Vista Walmart s jurišnom puškom. Vatru je najprije otvorio na parkingu ispred tržnog centra, pucajući na lokalno stanovništvo koje je tu skupljalo novac u dobrotvorne svrhe.

Ova 20-minutna pucnjava je osmi najsmrtonosniji napad u historiji SAD-a. Policija je na lice mjesta stigla šest minuta nakon što je ubijanje započeto.

- Učinio sam to prije nego što izgubim živce - napisao je napadač, dodajući da uopće nije potrošio mnogo vremena za planiranje napada.

Dodao je da nije rasista, a svoje neposredne akcije opisuje kao "besprijekorne".

- Ovo nije čin imperijalizma, već čin očuvanja - piše on i dodaje da se njegova "ideologija nije mijenjala nekoliko godina ... [i] prije Trumpa i njegove kampanje za predsjednika."

Sudeći prema izvještaju kojeg je javnosti predstavio meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador, među ubijenim su tri meksička državljanina, a još šest ih je ranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.